Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Bělotrn kulatohlavý

Bělotrn kulatohlavý

25 Kč

Echinops sphaerocephalus
Užívá se při svalové atrofii, periferní obrně, zánětech nervů či různých neuralgiích. V malých dávkách droga stimuluje činnost srdce, ve velkých dávkách však může vyvolat i jeho křeče.

Množství

Popis:  Vytrvalá bylina dorůstající výšky 50-200 cm. Hranaté, bíle vlnaté lodyhy jsou tuhé a přímé. Jsou jednoduché nebo jen chudě a jednoduše větvené, v horní části žláznaté. Listy jsou objímavé, jen spodní listy jsou řapíkaté. Listy jsou velké do 4x15 cm. V obrysu jsou vejčitě podlouhlé, jinak chobotnatě peřenoklané s trojbokými, odstálými úkrojky. Na okrajích jsou listy nestejně zubaté a řídce ostnité. Z líce jsou roztroušeně pokryté krátkými štětinkami a žlázkami. Na rubu jsou šedobíle plstnaté. Květenství jsou dlouze stopkaté, koncové hlávky tvořené z velkého množství jednokvětých úborů. Hlávky měří v průměru 4-8 cm, na spodu jsou opatřené světle žlutými listeny. Úbory jsou dlouhé asi 2 cm. Zákrov je tvořený ze tří řad kopinatých listenů. Vnější zákrovní listeny jsou krátké, brvité, na hřbetě žláznaté. Vnitřní zákrovní listeny jsou 2x delší než vnější. Květy mají modrou až ocelově modrou barvu. Korunu tvoří pět srostlých plátků. Z vnějšku jsou žláznaté. Tyčinek je pět a jsou srostlé. Na vrcholu nesou prašníky šedé barvy. Spodní semeník srůstá ze dvou plodolistů. Plody jsou hedvábitě chlupaté nažky s chmýrem dlouhé 7-8 mm. Chmýr tvoří šupinky, které jsou asi do poloviny třásnitě rozeklané. Rozmnožuje se i vegetativně pomocí kořenových výběžků. Rostlina kvete od června do srpna.
Bělotrn kulatohlavý roste na podél cest, na náspach a v příkopech. Najdeme ho na kamenitých místech, jako jsou lomy. Objevuje se v nivách řek, na vinicích, u polí. Vyskytuje se na vápencovém podkladu, na světlých a suchých místech. Vyhovují mu kypré humózní půdy s dobře přístupnými živinami.

37

Vlastnosti

Balení
20 semen