Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Hořec lékařský, trvalka

Hořec lékařský, trvalka

30 Kč

Gentiana officinalis - Je to 15 až 50 cm vysoká, mrazuvzdorná, vytrvalá bylina. Má rýhovanou hustě olistěnou lodyhu s tuhými kopinatými listy, které při pohledu shora utvářejí kříž – odtud název „křížový“ či „křížatý“.

Množství

Modré čtyřčetné oboupohlavné květy zvonkovitého tvaru vyrůstají po několika v úžlabích listů a na vrcholku lodyhy. Kvete od července do října.
Plodem je tobolka.
Tento hořec se užívá jako náhražka za hořec žlutý, který se nesnadno pěstuje.

Hlavní použití je uváděno, že hořec má účinky podporující trávení, zvyšující vylučování slin a žluči. Tradičně je používána při nechutenství, ztrátě chuti z důvodu ochabnutí zažívacího traktu. Není vhodná k použití v době těhotenství a kojení. Není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem.

Sušená 0.6-2 g jako nálev nebo odvar třikrát denně.
Hořec a jeho obsahové látky jsou používány v malých bezpečných množstvích v potravinářství – likérnictví.Ordinuje se 1/2 kávové lžičky drogy na šálek studeného macerátu, který se užívá 2-3x denně po lžících, půl hodiny před jídlem. Jednotlivá maximální dávka činí 2 g. Běžně se užívá 1/2 kávové lžičky (ČsL 4 - 1 g) záparu. Pije se 2-3x denně po lžících vždy půl hodiny před jídlem. Jednotlivá maximální dávka činí 2 g.
Decoctum Radicis gentianae (5 g drogy se vaří 5 minut ve 200 ml vody) se užívá půl hodiny před jídlem 1 lžíce. Jednotlivá maximální dávka činí 2 g.
Radix gentianae v práškované formě se podává v jednotlivé dávce 0,5-1 g, a to 2-3x denně půl hodiny před hlavními jídly. Při použití při jídle nebo bezprostředně po něm zhoršuje zažívání.
Tinctura gentianae má obyčejně jednotlivou dávku 30 kapek, které se užívají v trošce vody 2-5x denně před jídlem.
Vnitřní působení:
Hořčiny všech druhů hořců patří k tzv. čistým hořčinám - amara pura. Již v ústech povzbuzují tvorbu slin a reflexně zvyšují tvorbu trávicích enzymů i žaludeční kyseliny. Současně zlepšují motilitu trávicího traktu. Po požití hořce bylo zjištěno zrychlení a zmohutnění střevní peristaltiky, tedy účinek velmi podobný účinku kondurangové kůry. Hořčiny působí i přímo na sliznici trávicího traktu, při čemž zvyšují sekreci v žaludku a ve střevech. Vysoká dávka hořčin zapříčiňuje podráždění a překrvení těchto sliznic. Glykosidy lokálně dráždí zažívací systém, aniž nějak působí na hladké svalstvo a CNS. Menší dávky zvyšují sekreci žláz CNS, velké dráždí sliznici. Glykosidy zlepšují chuť k jídlu.

V terapeutických dávkách se doporučuje při anorexii spojené s nedostatečnou tvorbou slin i žaludeční šťávy a s dyspepsií, dále při chronických gastritídách s hypoaciditou (nedostatkem žaludeční kyseliny), při průjmech a na zvýšení sekrece žaludeční šťávy. Mimo to na zlepšení činnosti jater (hepatoprotektívum), žlučníku a žlučových cest.

Glykosidy při použití extraktu zlepšují srdeční činnost.
Dávkovat se musí opatrně, protože při silnější koncentraci předchází vlastnímu povzbuzení krátce trvající ochabnutí. Výhodné je, že se hořčiny v srdečním svalu nekumulují a snadno se vymývají.
Hořčiny také zvyšují dráždivost zakončení sympatických nervových vláken a způsobují zlepšení krevního obrazu. Hořec se doporučuje při mdlobách a kolapsu pro povzbuzení krevního oběhu, na který působí reflektoricky přes jiné orgány.Stanoviště slunné, půda lehčí mírně kyselá, zálivka přiměřená. Rostlina vhodná do trvalkového záhonu nebo skalky."

50

Vlastnosti

Balení
20 semen