Aktuálně

Kotvičník - nať
vyprodána.
Nová bude až od léta 2017

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2018 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny budou v prodeji od konce dubna 2017.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Objednávat je bude možné od prosince 2016

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Na Slovensko zasíláme
pouze na dobírku
a s PPL dopravou.


Bakteriální měkká hniloba

Příznaky: Enzymatickým rozkladem buněčných stěn dochází ke zvodnatění pletiv a postupně k typické měkké (kašovité) hnilobě, doprovázené nepříjemným zápachem. U brukvovité zeleniny jsou napadány především košťály, u kořenové pak kořeny. V některých případech mohou způsobovat systémovou infekci doprovázenou vadnutím nebo zakrslostí.


Bakteriální měkká hniloba

Příznaky: Enzymatickým rozkladem buněčných stěn dochází ke zvodnatění pletiv a postupně k typické měkké (kašovité) hnilobě, doprovázené nepříjemným zápachem. U brukvovité zeleniny jsou napadány především košťály, u kořenové pak kořeny. V některých případech mohou způsobovat systémovou infekci doprovázenou vadnutím nebo zakrslostí.
Význam: Původci měkké bakteriální hniloby jsou příležitostní parazité, kteří většinou nedokážou napadnout zdravé nepoškozené rostliny. Hniloba se vyskytuje jak v průběhu vegetace, tak až v průběhu skladování. Měkká bakteriální hniloba patří k nejdůležitějším hnilobám skladovaných a přepravovaných rostlinných produktů.
Biologie
Hostitelské rostliny:
Původci měkkých bakteriálních hnilob jsou typičtí polyfágové, kteří jsou schopni poškozovat dužnaté části prakticky všech rostlinných druhů. Ze zelenin je nejvíce poškozována brukvovitá zelenina, kořenová zelenina, cibule, paprika, rajčata, plody tykvovité zeleniny, ale i ostatní druhy.
Vývojový cyklus: Bakterie přežívají saprofyticky na organických zbytcích v půdě nebo i ve skladovacích prostorách. Šíří se hmyzem (bakterie jsou v jejich zažívacím ústrojí - např. květilka všežravá, cibulová, zelná a pochmurnatka mrkvová), závlahovou vodou, vodou používanou k mytí, na nářadí a strojích. Do rostlin nebo uskladněných produktů pronikají především v místech poranění (mechanické poškození, po poškození mrazem, hmyzem, mikroskopickými houbami, háďátky, ptáky apod.), ale mohou do nich pronikat i průduchy.
Ekologie: Rozvoj mokré bakteriální hniloby podporují zejména vyšší teploty, přítomnost vody na povrchu pletiv a mokré půdy.
Ochrana
Nepřímá:
Odvodnění vlhkých půd, nepřehnojování dusíkem, šetrná sklizeň, vhodná způsob závlahy, střídání plodin, nízké teploty (pod 4°C) při skladování. Včasné a důsledné odstraňování napadených rostlin nebo jejich částí. Ty by pak nikdy neměly přijít do kompostů. Přepravovat a skladovat pouze suché výpěstky.
Přímá: Tepelná a chemická dezinfekce půd a pěstebních substrátů. U kořenové zeleniny zajistit před naskladněním možnost vytvoření hojivého pletiva na mechanicky poškozených částech.

 


Nákupní košík  

(prázdný)