Aktuálně

Kotvičník - nať
je v prodeji.

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2018 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny budou v prodeji od konce dubna 2017.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Objednávat je bude možné od prosince 2016

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Na Slovensko zasíláme
pouze na dobírku
a s PPL dopravou.


Fomová hniloba brukvovitých

Základem ochrany je používání zdravého namořeného osiva, důsledné střídání plodin, dostatečná prostorová izolace konzumních porostů zeleniny od porostů semenných a od řepky. Chemická ochrana se provádí jen u semenných porostů.


Původcem je houba Leptosphaeria maculans (anamorfa Phoma lingam). U mladých rostlin je jedním z původců padání klíčících rostlin, projevující se šedohnědými skvrnami na děložních listech, stoncích kořenových krčcích a na kořenech. Při silnějším napadení mladé rostliny odumírají. U starších rostlin jsou skvrny vpadlé, s tmavším okrajem. Při napadení kořenů praská a odlupuje se kořenová kůra a vzniká tzv. "černá noha". Následkem toho rostliny zaostávají v růstu, jejich listy žloutnou a uvadají a jdou snadno vytáhnout ze země. Ve skládkách se tato hniloba projevuje jako suchá nebo slizovitá. Napadány mohou být i šešule, z nichž patogen přerůstá do semen. Na všech napadených částech se vytvářejí velmi drobné (0,2 - 0,4 mm) černé plodničky (pyknidy). Největší škody jsou u mladých semenáčků a u skladované brukvovité zeleniny, především kedlubnu, tuřínu a vodnice. Napadat však může všechny druhy brukvovité zeleniny, olejniny, plodiny na zelené hnojení a plevelné rostliny. Rozvoj choroby podporuje vlhké a teplé počasí. Zdrojem infekce je napadené osivo a posklizňové zbytky, především košťály, bulvy a šešule. Napadána jsou především pletiva mechanicky poškozená nebo poškozená hmyzem (např. květilkou zelnou, hraboši, drátovci apod.). Základem ochrany je používání zdravého namořeného osiva, důsledné střídání plodin, dostatečná prostorová izolace konzumních porostů zeleniny od porostů semenných a od řepky. Chemická ochrana se provádí jen u semenných porostů.


Nákupní košík  

(prázdný)