Aktuálně

Kotvičník - nať

právě v prodeji

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2018 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny jsou v prodeji od konce dubna do konce června.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Strupovitost hlíz

Chorobu podporuje používání nevyzrálého (slamnatého) hnoje nebo zaorávání slámy a vápnění přímo k bramborům. Potlačuje ji však používání fyziologicky kyselých hnojiv, zelené hnojení, listová výživa hořčíkem a manganem a závlaha, především v době nasazování hlíz.


Původcem tzv. obecné strupovitosti sou bakterie (aktinomycety) z rodu Streptomyces (nejčastěji S. scabies). Na hlízkách se vytvářejí různě utvářené strupovité skvrny s korkovitým povrchem (plochá, síťkovaná, hluboká či vyvýšená strupovitost), které jsou nejprve ojedinělé, postupně se ale zvětšují a mohou pokrýt celý povrch hlíz. Jedná se o celosvětově rozšířenou chorobu, který spíše snižuje vzhledovou kvalitu hlíz než růst rostlin a výnos hlíz. Napadené hlízy jsou však hůře skladovatelné (větší výpar vody, možnost vzniku druhotných infekcí), mají větší odpad při zpracování, mají nižší obsah škrobu a mohou být i hůře klíčivé. Bakterie přetrvávají v půdě, odkud napadají přes poranění a lenticely mladé hlízy. Zde patogen dráždí povrchové buňky k jejich nadměrnému dělení. Tyto buňky však brzy odumírají a způsobují strupovitost. Pro rozvoj choroby je optimální vysoká půdní teplota (nad 25°C) a lehké písčité půdy se zásaditou (alkalickou) reakcí a malým obsahem organické hmoty. Chorobu podporuje používání nevyzrálého (slamnatého) hnoje nebo zaorávání slámy a vápnění přímo k bramborům. Potlačuje ji však používání fyziologicky kyselých hnojiv, zelené hnojení, listová výživa hořčíkem a manganem a závlaha, především v době nasazování hlíz. Důležité je i dodržování zásad střídání plodin a používání odolnějších odrůd. Kromě brambor původce strupovitosti napadá i řepu, ředkev, ředkvičky, vodnici, tuřín, mrkev, petržel a pastinák. Kromě obecné strupovitosti se v malém měřítku může vyskytovat i tzv. prašná strupovitost, kterou způsobuje primitivní houba Spongospora subterranea. Tato choroba se objevuje především ve vlhkých a teplých půdách.


Nákupní košík  

(prázdný)