Aktuálně

Kotvičník - nať
ze sklizně srpen 2020
již v prodeji.


Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2021 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny jsou v prodeji od konce dubna do konce června.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Krčková hniloba cibule

Důležitá je prostorová izolace mezi jednotlivými druhy (cibule kuchyňské a šalotky), typy (jarní a ozimou) a způsoby pěstování (ze semene, ze sazečky, na semeno). Porosty by neměly být přehoustlé a přehnojené dusíkem.


Příznaky: Zcela výjimečně koncem sklizně nebo v jejím průběhu, ale většinou až v průběhu skladování cibule od krčků měknou a hnijí. Na podélném řezu je znát zbarvení pletiv suknic dohněda. Později se povrch napadených cibulí pokrývá hnědošedým povlakem houby, na kterém se někdy vytvářejí ploše kulovitá, tvrdá, černá tělíska (sklerocia). Napadené cibule za sucha mumifikovatí, za vlhka podléhají mokré hnilobě. V případě že infekce proniká do cibulí v místě mechanického poškození, se hniloba nemusí v cibuli šířit od krčků, ale od místa infekce. V případě semenných porostů dochází k hnilobě bází květních stvolů, květenství a jednotlivých květů, z nichž infekce přerůstá do vzniklých semen. Význam: Jedná se o nejčastěji skládkovou hnilobu cibule kuchyňské a šalotky. Biologie Hostitelské rostliny: Především cibule kuchyňská a šalotka. Vývojový cyklus: Základním zdrojem infekce je infikovné osivo. Z něho infekce přerůstá na mladé semenáčky, kde na odumírajících děložních listech a na zasychajících špičkách pravých listů patogen tvoří konidie, které se větrem šíří na okolní rostliny. Dalšími zdroji infekce jsou napadené posklizňové zbytky, napadené sazečky a semenné matky a sklerocia v půdě. Po většinu vegetace patogen žije v hostitelských rostlinách bezpříznakově a příznaky napadení se projevují až při skladování. Pouze za dlouhodobě deštivého počasí se výjimečně může projevit i ke konci vegetace nebo v průběhu sklizně. Ekologie: Hnilobu podporuje vlhké počasí v době před a v průběhu sklizně, přehnojení dusíkem, mechanické poškození cibulí a nevhodné podmínky skladování. Ochrana Nepřímá: Důležitá je prostorová izolace mezi jednotlivými druhy (cibule kuchyňské a šalotky), typy (jarní a ozimou) a způsoby pěstování (ze semene, ze sazečky, na semeno). Porosty by neměly být přehoustlé a přehnojené dusíkem. Sklízet by se cibule měly za suchého počasí a to tak, aby byly co nejméně mechanicky poškozeny. Výskyt krčkové hniloby podstatně ovlivňuje termínem sklizně je doba, kdy u dvou třetin rostlin došlo k polehnutí ("zalomení") natě, ale ta je stále ještě zelená. Po vytažení rostlin ze země musí dojít k dostatečnému dosušení cibulí (nejlépe v proudícím vzduchu o teplotě do 30°C) a nať by měla být odstraněna až po dokonalém zaschnutí. Skladovat je třeba jen mechanicky nepoškozené cibule v suchých vydensifikovaných skladech při teplotě 0 až 2°C a při vlhkosti vzduchu 60 až 70%. Cibule vypěstované ze sazečky jsou napadány podstatně více než cibule ze semen. Nejnáchylnější jsou odrůdy běloslupké a neštiplavé (sladké). Přímá: Moření osiva a sazeček před výsevem, resp. výsadbou.


Nákupní košík  

(prázdný)