Aktuálně

Kotvičník - nať
je v prodeji.

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2018 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny budou v prodeji od konce dubna 2017.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Objednávat je bude možné od prosince 2016

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Na Slovensko zasíláme
pouze na dobírku
a s PPL dopravou.


Bazalka, směs


Drobnolistá, širokolistá a červená bazalka v jednom balení pro Vaši barevnou zahrádku.

Více detailů

15 Kč

16

1 g


Bazalka pravá (Ocimum basilicum) byla oblíbeným kořením již před tisíciletími a kytice a věnce z bazalky byly nalezeny i v hrobkách faraónů. Bazalka pochází z Přední Indie a v současné době se pěstuje v mnoha odrůdách po celém světě. Jednou z odrůd je bazalka svatá, zvaná Tulsi, která vyniká velkou škálou léčivých vlastností. U nás je nejoblíbenější nenáročná keříčková neboli řecká bazalka.

Vzhled bazalky

Bazalka pravá je jednoletá, příjemně vonící bylina, vysoká 30 až 50 cm. Je bohatě větvená s hranatou lodyhou a podlouhlými, oválnými listy. Kvete od června do září. Pokud se bazalka průběžně nesklízí, vytvářejí se na lodyze bělavá nebo růžová květenství.

Pěstování bazalky

Bazalka má ráda teplé a slunné stanoviště s humózní, dobře propustnou půdou. Vyséváme ji v bytě nebo pod sklo, teplota v místnosti by měla být 15 – 20 st.C. Semena klíčí na světle, takže je do půdy jen lehce zatlačte a misku se semeny postavte na parapet za sklo nebo do skleníku. Semenáčky postupně vyjednocujte a mladé rostlinky zaštípněte, aby se rozkošatily. Ven ji můžete vysadit teprve až nehrozí žádné mrazy, ve vzdálenosti asi 20 cm od sebe. Bazalku nepřesazujte. Tato bylinka vám poroste  dobře i v květináčích na parapetu. Květinku zalévejte pouze v dopoledních a poledních hodinách, nikdy ne večer! Bazalku nenechte nikdy vyschnout, ale ani ji nepřelévejte, dochází pak k hnilobě stonku. Při vysokých teplotách můžete rosit listy.

Sklizeň a zpracování bazalky

Sklízíme listy před rozkvětem a to po celou sezonu – od května do září. Sklízíme za sucha, nejlépe v poledních hodinách, seříznutím u země. Bazalku sušíme ve stínu, umělá teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 st.C. Listy bazalky můžeme také zmrazovat, ztrácí se tím ale její aroma.

Bazalka jako užitečný soused

Bazalka pomáhá rajčatům odolávat škůdcům i chorobám a zlepšuje jejich chuť, vysazujte ji ale hned vedle nich, ne do mezer vedle. Nesnese se s routou vonnou, proto ji k routě nesázejte. Bazalka odpuzuje komáry, mouchy a ovocné mušky, proto je vhodné dát pár čerstvých lístků do mísy s ovocem.

Léčivé účinky bazalky

Bazalka usnadňuje trávení, příznivě ovlivňuje činnost zažívacího traktu a je účinná při poruchách dolních cest močových. Na tyto potíže se připravuje výluh.

  • Výluh z bazalky

2 čajové lžičky lístků bazalky zalijeme 0,5 l vroucí vody. Pijeme 2x denně.

Silné éterické oleje bazalky uklidňují nervy a snižují stres z přepracovanosti, čaj z bazalkových listů pomáhá při křečích žaludku a střev a také zvyšuje chuť k jídlu.

  • Čaj  z bazalky proti nevolnosti

Do horké vody přidáme lístky bazalky a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 2 až 3 šálky čaje denně.

  • Ústní voda z bazalky pro svěží dech

Přelijte 1 plnou hrst čerstvých bazalkových listů ¼ litrem vroucí vody a nechte 15 minut odstát. Poté s touto vodou vykloktáme.

Bazalka se rovněž užívá na osvěžující koupele či obklady.

Použití bazalky v kuchyni

Bazalku používáme na téměř všechna jídla středozemní kuchyně, obzvlášť na pokrmy z ryb, pizzu a těstoviny, na saláty a zálivky těstovin. Hodí se také do polévek, na mletá a dušená masa a uzeniny, ale i na sýry a vejce. Je výborná v kombinaci s rajčaty, ať jiý syrovými či upravovanými. Pomáhá při trávení, proto se hodí i na těžší jídla. Můžeme ji také použít k dochucení olejů a octů.

  • Bazalkové pesto – recept

2 hrsti bazalkových listů omyjte a osušte a nasekejte. Nasekejte 1 lžíci piniových oříšků a utřete 1 stroužek česneku. To vše smíchejte s 50 ml olivového oleje, osolte a opepřete. Dejte do malé skleničky a uložte v chladu.

Nákupní košík  

(prázdný)