Aktuálně

Kotvičník - nať
je v prodeji.

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2018 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny budou v prodeji od konce dubna 2017.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Objednávat je bude možné od prosince 2016

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Na Slovensko zasíláme
pouze na dobírku
a s PPL dopravou.


Citrónová tráva


Vytrvalá tropická tráva u nás pěstovaná jako letnička. Vytváří velké trsy tenkých, šedozelených listů, dorůstajících do délky až 1 metr. Ideální pro pěstování v nádobách, silné sazenice můžeme rovněž vysadit na teplé a záhřevné místo na zahradě. Má ráda dobře propustnou, hlinitopísčitou půdu. Potrpí si na vydatnou zálivku, ale nesnáší přemokření. Rostlinu můžeme přezimovat při pokojové teplotě.

Více detailů

45 Kč

18

0,4 g


Vytrvalá tropická tráva pěstovaná v mírném klimatu jako letnička. Vytváří velké trsy tenkých, šedozelených listů, dorůstajících do délky až 1 metr. Ideální pro pěstování v nádobách, silné sazenice můžeme rovněž vysadit na teplé a záhřevné místo na zahradě. Má ráda dobře propustnou, hlinitopísčitou půdu. Potrpí si na vydatnou zálivku, ale nesnáší přemokření – je proto výhodné zalévat ji až když půda vyschne. Rostlinu můžeme přezimovat při pokojové teplotě. Sklízejte vnější listy v době, kdy rostlina dostatečně zmohutní. Listy a stonky dodávají pokrmům citrónové aroma i chuť, nejsou ale kyselé. Nezbytná součást thajských polévek, využívá se při přípravě drůbeže, ryb a mořských plodů. Semena mají fyziologicky nízkou klíčivost dosahující pouze 20 – 30%. Zbylá semena jsou dormantní a v prvním roce nevyklíčí. Vysévejte na povrch kvalitního substrátu a pouze jemně zasypte. Klíčí 14 – 30 dní při teplotě 20- 25 °C. Po dobu klí čení zakryjte výsevní misku tabulkou skla nebo ji umístěte do PE sáčku.

Botanicky patří tato bylinka k rodině Poaceae. (Vědecký název: Cymbopogon citratus.) Pochází z jižní části Indie a své kořeny má i na Srí Lance. Citronová tráva se těší popularitě hlavně v Thajsku, Vietnamu, Malajsii, Kambodži a Indonésii a poskytuje řadu zdravotně prospěšných esenciálních olejů, chemikálií, minerálů a vitaminů, o kterých je známo, že zabraňující nemocem.

Působivý nutriční profil

Tato bylina obsahuje 99 kalorií na 100 gramů, ale neobsahuje žádný cholesterol. Hlavní složkou v této bylině bývá citral, jenž má silné antimikrobiální a antifungální vlastnosti. V citronové trávě lze také nalézt slušné množství folátu (kyselina listová), která hraje zásadní roli při buněčném dělení a syntéze DNA. Navíc čerstvá bylina poskytuje malé množství antioxidantů, jako je vitamin C a vitamin A.

Citronová tráva, a to čerstvá nebo sušená, je bohatým zdrojem minerálů, jmenovitě draslíku, zinku, vápníku, železa, manganu, mědi a hořčíku. Suchý a mletý prášek z voňatky citrónové pocházející z ekologicky pěstovaných a oficiálních zdrojů se dá koupit v každém slušném obchodě se zdravou výživou. (Sušená bylina by měla být uchovávána ve vzduchotěsné nádobě a umístěna na chladném, tmavém a suchém místě, na kterém vydrží několik měsíců.)

Do polévek i marinád

Citronová tráva plní mnoho funkcí ve východoasijské kuchyni. Čerstvé nasekané stonky i květy se hojně používají právě při vaření. Jemné aroma voňatky dochucuje ryby, mořské plody, maso a drůbež. Konkrétně v Thajsku všichni znají oblíbenou polévku tom yum, která obsahuje čerstvou citrónovou trávu, limetkovou šťávu, rybí omáčku a drcené chilli papričky. Tom yum se obvykle podává s krevetami, rybami, drůbeží nebo houbami.

Není nad domácí zásoby!

Ve Vietnamu, Malajsii, Indonésii či na Filipínách se citronová tráva využívá jakou součást marinád. Do jídel se nejčastěji dává nejměkčí část stonků. Tužší části se proměňují v koření, například k dochucení vývarů (před podáváním se ale odstraní). A nakonec, čaj z citrónové trávy je taky velmi osvěžující nápoj, který zároveň zmírňuje kolitidu, poruchy trávení a gastroenteritidu. Tak i vy pojďte naproti experimentům, voňatka se dá pěstovat i u vás doma!

Mimochodem, esenciální olej z této byliny revitalizuje tělo a krotí bolesti hlavy a těla, nervové vyčerpání a stres. Jako účinná infuze často slouží k úlevě od infekcí, jako je bolest v krku, laryngitida, bronchitida a další. Tak co, zkusíte ji ochutnat třeba ve vlastnoručně připravené polévce?

Nákupní košík  

(prázdný)