Aktuálně

Kotvičník - nať
ze sklizně srpen 2020
již v prodeji.


Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2021 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny jsou v prodeji od konce dubna do konce června.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


Stévie sladká


Bíle kvetoucí světlomilná tropická letnička (při správném zimování lze udržovat jako trvalku) dorůstající 70 cm s doloženými léčivými účinky a vysokou sladivostí (250 – 300 x sladší než sacharóza). Látka – glykosid – je stálý za tepla, nemění pH a nekvasí.

Více detailů

49 Kč

54

12 s


Využití – v čerstvé podobě i sušené:

·          Nekalorické sladidlo pro tekutiny i pokrmy

·          Stevie zvyšuje produkci insulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)

·           Snižuje projevy pálení žáhy

·          Zlepšuje trávení

·          Ústní voda k výplachům nebo žvýkání lístků – omezuje zápach z úst, pomáhá v prevenci kazivosti zubů i paradentózy, jelikož má antibakteriální a protivirový účinek

·          Pár kapek koncentrátu na vatičce k potírání poštípaných míst či hojících se ran, akné či ekzémů – uklidňující a hojivý účinek

·          Snižuje únavu a únavový syndrom

·          Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích

Zpracování:

Sušení: na vzdušném suchém místě, nejlépe části rostli zavěsit a následně po dokonalém vysušení rozdrtit.

Za čerstva : výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) , kterými přislazujeme tekutiny a pokrmy (vhodné i do těst) nebo lze lístky, ale také části rostliny, přímo přidávat do tekutin i pokrmů (nařezané na menší kousky) a konzumovat. Či vývar z byliny nebo najemno rozdrcené lístky bez řapíků.

Pěstování: Vhodná pro pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10°C zastavuje růst a při 5°C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Výhony lze již sklízet jakmile dosáhnou 40- 50 cm a krátíme je na cca 20 cm, další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. V případě pěstování ve skleníků stevie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat az 0,5 kg sušeného materiálu ! Na podzim listy žloutnou a opadají.

Přezimování: Rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10- 15 cm nad zemí a zimujeme ve vzdušné místnosti při teplotě 8-14°C, substrát by neměl úplně vyschnout. Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby. Po vyrašení prvních výhonů začínáme přihnojovat.

Zpracování:

Sušení: na vzdušném suchém místě, nejlépe části rostli zavěsit a následně po dokonalém vysušení rozdrtit.

Za čerstva : výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) , kterými přislazujeme tekutiny a pokrmy (vhodné i do těst) nebo lze lístky, ale také části rostliny, přímo přidávat do tekutin i pokrmů (nařezané na menší kousky) a konzumovat. Či vývar z byliny nebo najemno rozdrcené lístky bez řapíků.

Pěstování: Vhodná pro pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10°C zastavuje růst a při 5°C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Výhony lze již sklízet jakmile dosáhnou 40- 50 cm a krátíme je na cca 20 cm, další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. V případě pěstování ve skleníků stevie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat az 0,5 kg sušeného materiálu ! Na podzim listy žloutnou a opadají.

Přezimování: Rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10- 15 cm nad zemí a zimujeme ve vzdušné místnosti při teplotě 8-14°C, substrát by neměl úplně vyschnout. Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby. Po vyrašení prvních výhonů začínáme přihnojovat.

Nákupní košík  

(prázdný)