Aktuálně

Kotvičník - nať
ze sklizně srpen 2020
již v prodeji.


Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2021 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny jsou v prodeji od konce dubna do konce června.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100


MYKÓZY - Septoriová skvrnitost listů celeru

Na všech nadzemních částech, zejména ale na starších listových čepelích, vznikají drobné (1 až 3 mm) světle hnědé skvrny, podle kterých se choroba někdy označuje jako "rez" či "rzivost".


Příznaky: Na všech nadzemních částech, zejména ale na starších listových čepelích, vznikají drobné (1 až 3 mm) světle hnědé skvrny, podle kterých se choroba někdy označuje jako "rez" či "rzivost". Skvrny jsou žluté lemovány a na odumřelém pletivu skvrn, někdy dokonce i mimo skvrny, jsou drobné (0,1 mm) černé plodničky (pyknidy). Počet skvrn a jejich velikost se zvyšuje a silněji napadené listy odumírají. Bez napadení zůstávají jen nejmladší srdéčkové listy. Bulvy jsou malé a podřadné kvality. V případě listového nebo řapíkatého celeru jsou konzumní části prakticky nepoužitelné. Význam: Celosvětově rozšířená a současně nejnebezpečnější choroba celeru, která snižuje výnos bulev o 50 až 70 i více %. U celeru řapíkatého a listového jsou škody ještě větší. Biologie Hostitelské rostliny: Všechny formy celeru (bulvový, listový, řapíkatý) a v omezeném množství i kopr. Vývojový cyklus: Hlavním zdrojem infekce je napadené osivo a infikované posklizňové zbytky. Patogen do rostlin prorůstá přes průduchy nebo přímo přes pokožku. Příznaky napadení jsou viditelné za 7 až 8 dnů po infekci. Rozvoj choroby v mladých porostech je pomalý, rychlejší je až po uzavření porostů, kdy pro rozvoj choroby nastávají vhodnější mikroklimatické podmínky. Za vegetace se choroba rozšiřuje výtrusy. Ekologie: Výtrusy se uvolňují jen tehdy, jsou-li plodničky vlhké a pro rozvoj choroby podporuje vlhké počasí, zejména dešťové srážky nebo raní rosy a nevhodná závlaha. Teplota není rozhodující pokud je vyšší než 12°C (optimem 18 až 20°C). Ochrana Nepřímá: Základním preventivním opatřením je výběr odolnějších odrůd, desinfekce substrátů, minimální dvouletý odstup v pěstování hostitelských rostlin na jednom pozemku, vhodným způsobem prováděna závlaha a likvidace posklizňových zbytků. Není-li záruka, že osivo je zdravé, je vhodné používat osivo starší než 3 roky, neboť v takovémto osivu patogen již není vitální. Odrůdové rozdíly v náchylnosti jsou významné pouze při slabším infekčním tlaku. Přímá: Ošetření porostů méně účinnými měďnatými přípravky nebo difenoconazolem. První ošetření se doporučuje koncem června, další pak podle průběhu počasí. V zahraničí se osvědčilo moření osiva v zahřáté suspenzi thiramu (24 hodin při 30°C). Termické ošetření (30 minut při 47°C) je značně riskantní.


Nákupní košík  

(prázdný)