VIRÓZY - Virová pruhovitost kukuřice
Základním ochranný, opatřením je správná agrotechnika, dobrá výživa, ničení plevelů, ničení přenašečů, ochrana a podpora afidofágů a výběr odrůd a linií kukuřice, které jsou proti viru vysoce odolné.
Příznaky: Choroba se projevuje na listech v podobě světlezelených až žlutých úzkých podlouhlých pásků, které probíhají po určité části nebo po celé délce listů. Později se na listech vytvářejí skvrny v podobě teček, elips, nebo drobných kroužků. Skvrny mají tmavší střed, jsou více nebo méně ohraničené a postupně nekrotizují. Význam: Při infekci v raných růstových fázích kukuřice zakrňuje, zaostává v růstu, dužina stébla je slabě vybarvená, na kořenech se objevují nekrotické skvrny a dochází i k odumírání jemných kořínků. Květy jsou špatně opylené, hlavně ve vrchní a základních části klasu. Biologie Hostitelské rostliny: Kukuřice Vývojový cyklus: Virus není přenosný osivem a šťávou. Přenáší ho ostruhovník průsvitný - Javesella pellucida, mšice broskvoňová - Myzus persicae a mšice kukuřičná - Rhopalosiphum maidis. Ekologie: Pro šíření choroby je nezbytné nutná přítomnost kapek vody na rostlinách nebo alespoň vysoká vzdušná vlhkost a vyšší teploty (nad 25°C) Ochrana Nepřímá: Základním ochranný, opatřením je správná agrotechnika, dobrá výživa, ničení plevelů, ničení přenašečů, ochrana a podpora afidofágů a výběr odrůd a linií kukuřice, které jsou proti viru vysoce odolné.