Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

1. Angínovník

Angínovník čínský

40 Kč

Belamcanda chinensis.
Má blahodárné účinky na hlasivky, při léčbě angíny, chřipky, krčních zánětů, průdušek a jiných onemocnění dýchacích cest a plic.Užívá se ve formě odvaru nebo se může žvýkat 3 cm dlouhý kus listu během 30 sekund, nesmí se spolknout.

Dostupnost: v prodeji

Množství

  • Má blahodárné účinky na hlasivky, při léčbě angíny, chřipky, krčních zánětů, průdušek a jiných onemocnění dýchacích cest a plic.
  • Užívá se ve formě odvaru nebo se může žvýkat 3 cm dlouhý kus listu během 30 sekund, nesmí se spolknout.

B. Chinensis, Gemmingia chinensis, Belamcanda punctata. Tvoří plazivé oddenky, listy jsou až 40 cm dlouhé podobné listům hyacintu. Stvoly olistěné, na venkovních záhonech až 1 m vysoké. Na vrcholu větvené, květy rozkvétají postupně, jsou až 8 cm široké, skvrnité nebo čistě žluté nebo oranžové. Plod trojchlopňová tobolka, semena kulatá leskle modročerná.

Původ: Indie, Čína, Japonsko, Filipíny

Ozdobnost: Kvetení, plody se semeny

Trvanlivost: Jako pokojová rostlina může vydržet i několik let

Světlo: plné oslunění, v polostínu a stínu špatně kvete

Teplota: Vydrží teploty blízko nule, venku ale vymrzá, v teplých místnostech při 20-25°C, B. chinensis je v našich podmínkách mrazuvzdorná na zimu stačí přikrýt záhon chvojím, netk. textilií apod.

Vzdušná vlhkost: Snáší běžné pokojové podmínky

Zálivka: průměrná v zimním období omezená (hlavně po odkvětu), pozor na  přemokření.

Hnojení: Na tento úkon není příliš náročná stačí 1-2 krát měsíčně tekutým plným hnojivem, hlavně v období květu.

Přesazování: starší exempláře jednou 2 roky, mladší každoročně, nevolíme příliš velké nádoby. Nutno volit řádnou drenáž (nepodceňovat)

Zemina: Písčitá směs kompostu a pařeništní země, substrát nemusí být příliš živný, ale propustný vzhledem k vodnatosti oddenků může při přemokření docházet k jejich zahnívání.

Letnění: Máme-li možnost je to ideální, je-li k dispozici zahrádka můžeme je i vysázet do volné půdy na záhony kde je v našich podmínkách mrazuvzdorný. Vybíráme spíše slunné stanoviště.

Období klidu: Pouze relativní, po odkvětu zálivku snížíme a teplotu též, rostliny mohou vegetovat při běžných teplotách celou zimu.

Choroby, škůdci: Netrpí

Rozmnožování: dělením starších rostlin, ale také výsevem

Použití: pro teplé místnosti jako hrnková kultůra, může být vysazená i na záhony. Oddenek i listy  jsou léčivé. Žvýkání těchto listů se doporučuje k léčbě zánětů průdušek, krku a plicních chorob.Uvádí se kladný vliv na hormonální systém a protinádorové účinky, ve větší dávce může být i  toxická.

1