Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

14. Stévie sladká

Stévie sladká

50 Kč

Stevia rebaudiana.
Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech * Prokazatelně snižuje únavu a únavový syndromom * Podporuje dobré trávení * Pomáhá bojovat proti obezitě svým nulovým glykemickým index a nulovou kalorickou hodnotou, přičemž ukájí chuť na sladké * Napomáhá buněčnému metabolismu * Zhutňuje svalstvo * Zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu *

Dostupnost: v prodeji

Množství

Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. 
Stevia Rebaudiana
Bertoni (nazývána také jako stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky, stévie) bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina. Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Je ceněna pro své léčivé účinky a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentranci může mít poněkud lékořicovou příchuť. Rod Stevia obsahuje okolo 150 druhů bylin a keřů.

Historie

Jako první využívaly rostlinu kmeny známé jako Guarání v Paraguaji a Brazílii. Sladili si s ním maté a používali ji také v přírodní medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu).

V roce 1931 izolovali francouzští chemici glykosidy, které dáváji rostlině sladkou chuť. Izolované složky byly pojmenovány podle rostlin: steviocid a rebaudiosid a jsou 250-300krát sladší než sacharóza. Látka je stálá i zatepla, nemění se její pH a nekvasí.

Ve 20. století se začaly používat ve velké míře umělá sladidla jako jsou cyklamáty a sacharin, které mohou mít karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70tých let začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd zabývat možností použít stévii jako náhražky cukru v nápojích a dalším potravinářském průmyslu. Nyní má stévia 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly. Zde se také používá v nealko nápojích např. Coca Cola.

Vzhled

Dorůstá výšky 50 až 100cm. Její drobné sytě zelené listy jsou vstřícné, kopinaté. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Už na první pohled se jedná o zajímavou rostlinu. Stévie byla původně jednoletou rostlinou, ale různými šlechtitelskými postupy se zařadila mezi víceleté. Je propracována technologie pěstování v jednoletém i ve víceletém cyklu a technologie vegetativního množení pomocí zelených řízků, řízků kořenů, odnoží a dalších vegetativních částí rostlin včetně metody in vitro.

Dostupnost

Pokusně byla rostlina vysazena v Ontariu v Kanadě, aby se zjistilo zda ji půjde pěstovat pro komerční účely. V USA je legální tuto rostlinu prodávat v jakékoli formě pokud není označena jako potravinový doplněk. Ta samá pravidla platí pro Austrálii, Nový Zéland, Kanadu, Evropskou Unii a tedy i Českou republiku. V Japonsku je prodáván i jako sladidlo. Extrakt ze Stévie byl zaregistrován pod jménem rebiana společnostmi Coca Cola a Cargill. Tento extrakt čeká na schválení patentu a označuje nekalorické sladidlo. Coca Cola plánuje prosadit toto sladidlo na americkém trhu v roce 2009.

Zdraví

Studie ukázaly, že stévie zvýšila citlivost na insulin u pokusných krys a může dokonce zvýšit produkci insulinu. Tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky a jejich metabolických projevů. Předběžné studie na lidech ukázaly, že může redukovat hypertenzi, ale jiná studie toto vyvrátila. Navzdory mnoha dalším studiím, které prokazují zdravotní nezávodnost se to vládním organizacím nezdá dosti průkazné a volají po dalším výzkumu, který by vyvrátil toxicitu výrobků.

Sladidlo

Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1,3 – 1,5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid. Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček.

Pěstování

Rostlina se dá koupit v jarních měsících zhruba začátkem dubna jako venkovní rostlina ve velkých květinářstvích. V obchodech s květinami je známá pod názvem sladká tráva nebo stevie. Rostlina není vhodná na pěstování doma, protože pak její listy neobsahují dostatečné množství steviósy. Doporučuje se ji zasadit do mírného stínu.

Pěstování v našich podmínkách
V květináči, ideální je východní parapet, popř. u okna. Stevie nepotřebujete tedy zahrádku, ani domek, ani skleník. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků! Na léto se doporučuje ji dávat ven a na zimu domů. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat jak v čerstvém, stavu tak zmražené nebo sušené.

90