Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

7.  Reberbora, reveň

Reberbora, reveň

30 Kč

Rheum palmatum.
Používáme řapíky zelené nebo růžové až červené barvy, nakládáme s ní jako s ovocem. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Při vaření bychom neměli používat hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje.

Dostupnost: v prodeji

Množství

Reveň neboli rebarbora je stará tradiční zelenina, která dříve nesměla chybět na žádné zahrádce. Odedávna se využívala zjara, kdy bylo čerstvé zeleniny málo. Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto by se měla jíst s mírou, a hlavně tepelně upravená. Lidová moudrost praví, že by se měla jíst jen do letního slunovratu, kdy je obsah kyseliny šťavelové nižší. Po něm bychom ji už sklízet neměli.

Kromě kyseliny šťavelové ale rebarbora obsahuje i vitamin B, vápník, draslík, mangan a vlákninu. Prospívá také krevnímu oběhu díky niacinu. Kyselina pantotenová, kterou rovněž obsahuje, prospívá pokožce a vlasům.

Jak si ji vychutnat bez obtíží:
konzumujeme ji s mírou a tepelně upravenou kvůli kyselině šťavelové
pro přípravu nepoužíváme hliněné nádobí
báječně se snoubí se skořicí a vanilkou
lépe se tráví s mléčnými výrobky

Nejklasičtější použití je v koláči.Reveň neboli rebarbora je stará tradiční zelenina, která dříve nesměla chybět na žádné zahrádce. Odedávna se využívala zjara, kdy bylo čerstvé zeleniny málo. Obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto by se měla jíst s mírou, a především tepelně upravená. Lidová moudrost praví, že by se měla jíst jen do letního slunovratu, kdy je obsah kyseliny šťavelové nižší. Po něm bychom ji už sklízet neměli.

95