Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Řepík lékařský / trvalka

Řepík lékařský

30 Kč

Agrimonia eupatoria.

Užití: upravuje činnost žlučníku a napomáhá ke zvýšení detoxifikační účinnosti jater a ke zlepšení metabolismu tuků a cholesterolu. Celkově zlepšuje trávení, tlumí zánětlivé procesy a tlumí průjmy různého původu

Dostupnost: v prodeji

Množství

Sbírá se kvetoucí nať v době květu v červnu až srpnu. Tato léčivá rostlina má velmi staré dějiny, znali ji už staří Egypťané.

Řepík má velké léčivé účinky při všech zánětech v krku, ústech, v hrtanu. Měli bychom na tuto rostlinu pamatovat při angíně (zánět mandlí)onemocnění krku, skorbutu (kurděje) a zápalech sliznice dutiny ústní. Lidé, kteří při svém povolání hodně hovoří nebo zpívají a mají přetížené hlasivky, by měli denně preventivně kloktat řepíkem.

Listy dobře účinkují při chudokrevnosti, ranách a s úspěchem se užívají při revmatismu, bolestech v kříži (hexenšus), těžkostech při trávení, tvrdnutí jater a při chorobách sleziny. Denně se pijí až dva šálky čaje.

Každý by se měl snažit udělat si jednou či dvakrát v roce bylinkovou koupel z řepíkového nálevu. Děti, mající tuberkulózu krčních uzlin, měly by se denně v řepíku koupat.

Řepík patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny, a to pro svoje svíravé účinky a pro veliký obsah léčivých látek. Dr. Schlerbaum hovoří: „Třikrát denně jeden šálek čaje léčí rozšíření srdce, žaludku, střev a rozedmu plic, dále po delším užívání i nemoci ledvin a močového měchýře."
Při křečových žilách a bércových vředech je možné vřele doporučit řepíkovou mast, která má podobné užití jako mast z měsíčku lékařského.

107