BAKTERIÓZY - Bakteriózy luskovin
Zdrojem infekcí mohou být infikovaná semena, infikované plevelné rostliny nebo zbytky rostlin v půdě. Do rostlin se bakterie dostávají přes průduchy, hydatody nebo mechanická poškození, avšak vždy jen tehdy, kdy se na povrchu rostlin nachází voda.
Příznaky: P. s. pv. phaseolicola je původcem bakteriální gloriolové spály fazolu, která se projevuje vodnatými, žlutě lemovanými skvrnami na listech, stoncích a luscích fazolu. Při systémové infekci, ke které dochází při proniknutí bakterií do vodivých pletiv nebo u rostlin vyrostlých z infikovaných semen, jsou rostliny zakrnělé, vadnoucí, s mozaikovitými a deformovanými listy. P. s. pv. pisi je původcem bakteriální spály hrachu, pro které jsou typické vodnaté, později až purpurově hnědé skvrny na všech nadzemních částech. Ty se šíří od spodních částí rostlin směrem nahoru a za vlhkého počasí se na nich může objevit bakteriální sliz, který po zaschnutí vytváří lesklé povlaky. Při silné infekci rostliny hynou. Příčinou karanténní, a tím vzácně se vyskytující, obecné bakteriální spály fazolu je Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli. Význam: Hospodářsky nejvýznamnější bakteriózou luskovin je bakteriální gloriolová spála fazolu, která může způsobit značné škody především u mladých rostlin. Biologie Hostitelské rostliny: U P. s. pv. phaseolicola fazol obecný i fazol šarlatový, u P. s. pv. pisi všechny formy hrachu (polní, dřeňový, cukrový, k vylupování), hrachor (Lathyrus) a některé další bobovité rostliny. Vývojový cyklus: Zdrojem infekcí mohou být infikovaná semena, infikované plevelné rostliny nebo zbytky rostlin v půdě. Do rostlin se bakterie dostávají přes průduchy, hydatody nebo mechanická poškození, avšak vždy jen tehdy, kdy se na povrchu rostlin nachází voda. Ekologie: Výskyt a šíření bakterióz podporuje především deštivé počasí, neboť pomocí dešťových kapek se bakterie rozstřikují z povrchu skvrn do okolí. Na šíření bakterií se podílí i vítr. Ochrana Nepřímá: Používání zdravého osiva, pěstování luskovin a aridnějších oblastech nebo v sušších, vzdušných a slunných lokalitách. Některé odrůdy luskovin vykazují vůči bakteriózám vyšší stupeň odolnosti. Přímá: Termická dezinfekce semen (10 min při 50°C nebo 30 min při 45°C) je značně riskantní a jiná metoda přímé ochrany není vypracována.