Rzivost luskovin
Chorobu podporuje střídavá teplota a po určitou dobu ovlhčení rostlin. Obdobné příznaky na všech nadzemních orgánech bobu, ale i hrachu, pelušky, vikví, hrachoru a čočky způsobuje houba Uromyces fabae.
Původcem rzivosti fazolu je houba Uromyces appendiculatus var. appendiculatus, která na všech nadzemních částech (obou stranách listů, stoncích a luscích) vytváří světlé, drobné (1 až 2 mm), hnědé kupky letních výtrusů (urediniospor) a o několik týdnů později tmavohnědé kupky zimních výtrusů (teliospor), pomocí nichž choroba přetrvává na rostlinných zbytcích do dalšího vegetačního období. Pletivo kolem těchto kupek žloutne. Silně napadené listy žloutnou, usychají a opadávají. Chorobu podporuje střídavá teplota a po určitou dobu ovlhčení rostlin. Obdobné příznaky na všech nadzemních orgánech bobu, ale i hrachu, pelušky, vikví, hrachoru a čočky způsobuje houba Uromyces fabae. Tato choroba se vykytuje v období dlouhého dne a podporuje ji suché a teplé letní počasí. V obou případech je třeba pěstovat odolnější odrůdy a napadené rostlinné zbytky hluboko zaorávat (zarývat).