Strupovitost peckovin
Houba napadá plody, letorosty a listy. Nejčastější a nejvýznamnější je napadení plodů. Na nezralých plodech drobné, okrouhlé olivověšedé až šedočerné, 1 - 4 mm velké skvrny. Skvrny jsou nejčastěji lokalizovány v blízkosti stopky. počet skvrn narůstá, spojují se a vznikají různě velké a uspořádané šedočerné plochy.
Houba napadá plody, letorosty a listy. Nejčastější a nejvýznamnější je napadení plodů. Na nezralých plodech drobné, okrouhlé olivověšedé až šedočerné, 1 - 4 mm velké skvrny. Skvrny jsou nejčastěji lokalizovány v blízkosti stopky. počet skvrn narůstá, spojují se a vznikají různě velké a uspořádané šedočerné plochy. U meruněk dochází při časném napadení ke korkovatění slupky. postižená místa nerostou, plody se deformují a často praskají. Následně jsou napadány moniliovou hnilobou. Nejčastěji jsou postiženy plody v zahuštěných výsadbách a ve spodních částech severní strany koruny. Na letorostech vznikají oválné, 3 - 5 mm velké, zelenohnědé až hnědé ohraničené skvrny. Na listech okrouhlé, olivověšedé až šedé skvrny, výjimečně dochází k nekrózám a vypadávání pletiv. Onemocnění se šíří zejména za vlhkého a teplého počasí (optimum 20 - 25°C)- Přezimuje zejména za vlhkého a teplého počasí (optimum 20 - 25°C). Přezimuje podhoubí v lézích na letorostech nebo chlamydospory na povrchu kůry. Napadány jsou především broskvoň, meruňka a mandloň, méně často i další peckoviny. Napadení letorostů je nejčastější u mandloně. Významné jsou rozdíly v náchylnosti odrůd. Základem ochrany je prevence, především výběr lokality, zajištění vzdušnosti porostu a koruny stromů a omezení výsadby náchylných odrůd.