Aktuálně

Kotvičník - nať

vyprodána.

Další bude až z letní sklizně, až od září 2020

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2021 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny jsou v prodeji od konce dubna do konce června.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100

Zahradnictví JIKL funguje.
Máme otevřeno a prodáváme.


MYKÓZY - Černá hniloba plodů okurky

Nepřímá: Používání zdravého osiva, desinfikování půdy, přerušení pěstování hostitelských rostlin minimálně na 1 rok, přednostní závlaha podmokem, zamezení kondenzace vody (orosení) na rostlinách


Příznaky: Na okrajích listů, především v listových výkrojcích, mají pletiva žloutnou až hnědou barvu, později zasychají a pletivo se rozpadá. Vegetační vrcholky zastavují růst a odumírají. U listových řapíků a stopek plodů v místech vyrůstání z lodyh vznikají zelenobílé až světlehnědé skvrny, později poseté značným počtem drobných černých plodniček (pyknidy a pseudothecia), které jsou často uspořádány v koncentrických kruzích. Listy vyrůstají z těchto míst žloutnou, vadnou, ohýbají se a postupně odumírají. U napadených plodů, kdy k infekci dochází již v době květu, vzniká vnitřní tmavá nekróza postupující směrem od květních vrcholů plodů. Na povrchu plodů se objevují nepravidelné propadlé vodnaté skvrny s hojným výskytem plodniček. V případě napadení mladých rostlin (sazenic) tyto odumírají. Význam: V našich podmínkách se jedná o závažnou chorobu skleníkových okurek od 80-tých let minulého století. Její výskyt je však většinou překrýván ještě nebezpečnější plísní a proto větší škody způsobuje jen u podzimních kultur. Biologie Hostitelské rostliny: Prakticky všechny druhy z čeledi tykvovitých , nejčastěji však rychlené okurky a cukrové i vodní melouny. Vývojový cyklus: Hlavním zdrojem choroby je infikované osivo a posklizňové zbytky rostlin. U mladých rostlin do nich patogen proniká přímo pokožkou, u starších pak především průduchy, hydatodami nebo v místech mechanického poškození ( v místech vyštipování a vylamování bočních výhonů a plodů, po poškození hmyzem nebo i jen po ulomení listových chloupků). Ekologie: Pro šíření choroby je nezbytné nutná přítomnost kapek vody na rostlinách nebo alespoň vysoká vzdušná vlhkost a vyšší teploty (nad 25°C) Ochrana Nepřímá: Používání zdravého osiva, desinfikování půdy, přerušení pěstování hostitelských rostlin minimálně na 1 rok, přednostní závlaha podmokem, zamezení kondenzace vody (orosení) na rostlinách (větrání, přitápění před východem slunce) a náhlému poklesu teploty pod 15°C a včasná a důsledná likvidace napadených posklizňových zbytků. Zvýšené dávky draslíku rozvoj choroby brzdí. Přímá: Moření osiva a ošetření rostlin dikarboximidy nebo přípravky používanými proti gumóze, antraknóze nebo suché skvrnitosti okurek. První ošetření se doporučuje při výšce rostlin 40 cm a podle potřeby se ve 2 až 3 týdenních intervalech opakuje.


Nákupní košík  

(prázdný)