Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

Olivové koření, Santolina viridis

Olivové koření, Santolina viridis

40 Kč

Pro plné aroma je třeba rostlině poskytnout co nejvíce světla - vyžaduje slunné stanoviště. Zelené, jemné měkké lístky je možné použít do pokrmů celé nebo na jemno nakrájené. Ohromí Vás svou vůní nakládaných oliv.

Dostupnost: od poloviny dubna

Množství

Je oblíbeným kořením především ke středomořským pokrmům a k vlastní výrobě bylinko-olejové směsi(pesta). Je vynikající také do marinád k hlávkovému salátu a k rajčatům, chutná výborně jako koření na ryby a pokrmy z nich, do omáček a k sýrům. Potřebuje velmi propustnou zem, chudou na živiny, slunné stanoviště.péče podobná jako u levandule. Olivová nať se používá už od dob Antiky. Nechybí ve středomořských pokrmech, těstovinách, zeleninových salátech a v rybí kuchyni. Úžasně voní po olivovém oleji.Používá se k masážím revmatických a bolavých kloubů, do koupelí a mastí. Aroma sušených listů odpuzuje moly jako levandule. Hodí se do středomořských kuchyních, do zeleninových salátů, těstovin, k rybám apod.

Svatolina je trvalka původem ze Středomoří, u nás občas vymrzá, spolehlivě mrazuodolná do -17. Lze ji pěstovat vysazenou přímo na záhon, ale na zimu je potřeba rostliny zakrýt. Můžeme pěstovat jako přenosnou rostlinu se zimním umístěním v chladné, bezmrazé místnosti a při omezené zálivce. Má světle zelené roztřepené listky a koncem června se objeví malé žluté kvítky, ze kterých se dělá posilující čaj.

35