Aktuálně

Kotvičník - nať

vyprodána.

Další bude až z letní sklizně, až od září 2020

Kotvičník - semena
s klíčivostí do konce roku 2021 jsou již v prodeji.
Výrobce semen Zahradnictví JIKL.
A profesionální výrobce semen, firma Planta Naturalis.

Nezapomeňte na množstevní výhody  5+1

Semena kotvičníku - MIX
to je 3 balení semen kotvičníku od JIKL a 3 balení semen kotvičníku od Planta Naturalis za celkem 150 Kč.

Kotvičník - rostliny 
jedná se o letničku, rostliny jsou v prodeji od konce dubna do konce června.
I zde platí množstevní výhoda 5+1.

Kontakt

Zahradnictví JIKL
Jiří Klušák

Martínkov 105,
675 44 Lesonice
» Zobrazit na mapě


e-mail:   jikl@jikl.cz
tel.:  721 247 239


IČ:    415 46 393
DIČ:  CZ 6104101025

Číslo účtu:  KB:
107-5107540237/0100

Zahradnictví JIKL funguje.
Máme otevřeno a prodáváme.


Libeček


Libeček je významné koření, které nechybí v jihoevropské kuchyni (přísada do polévek, omáček, při přípravě hovězího a skopového masa, k okořenění pikantních zeleninových i masových salátů apod.). Používá se také v likérnictví při přípravě některých speciálních žaludečních likérů.

Více detailů

25 Kč

26


Libeček je jednou z našich nejstarších kulturních bylinek, která pochází z jižní Evropy, známá je však i v jihozápadní Asii. V Evropě se pěstoval zřejmě především v italské Ligurii. Již za raného středověku jej mniši přenesli přes Alpy a vysadili v klášterních zahradách.

Za starých časů se libeček nazýval též „Panakes“ nebo „Panax“. To znamená „všeléčivý“. Ve středověku se libeček doporučoval proti bolestem břicha a krku, proti nadýmání a používal se jako močopudný prostředek. Dříve se pro zhotovování léků využívaly zejména kořeny, listy se uplatňovaly jako koření v kuchyni, a to je zvykem do dnes.

Chuť a vůně libečku jsou trochu zvláštní. Jsou lidé, kteří neznají nic příjemnějšího, a jiní, kteří mají k libečku jako ke koření odpor. Aroma připomíná celer. Každopádně by se libeček měl v kuchyni používat s určitou dávkou opatrnosti.

Již část lístku nebo malý plátek kořene by mohl v jídle způsobit divy. Příliš mnoho dobrého však může pokazit celé jídlo. Libeček je ostatně obsažen i v proslulém kuchyňském koření, proto se mu říká též „ bylinka s chutí maggi“. Obzvláště dobře se libeček hodí do polévek „eintopflů“, omáček, rýže a ragú.

Jelikož se libeček používá úsporně, stačí pro obvyklou potřebu většinou dvě až tři bylinky. Pěstujete-li bylinku v květináči, zlikvidujte je na podzim, protože jsou již z velké části spotřebované. Listy, které ještě zbývají, usušte. Tak se však část jeho vůně ztrácí. Kořeny, které se rovněž používají jako koření, vydrží dlouho čerstvé v lednici.

Nákupní košík  

(prázdný)