Plody jsou podobné paprice, chutí připomíná chuť okurky. Roste jako bujná, popínavá, bohatě větvená liána s délkou stonku 5 metrů i více. Listy jsou pilovité o velikosti až 24 cm. Bobulovité plody paprskovitého tvaru se špičatým vrškem dosahují délky 5–15 cm. Jejich barva je od bílé po tmavě zelenou. Uvnitř se nacházejí asi 1,5 cm velká, plochá, černá semena. Na rozdíl od okurky netrpí plísněmi a poskytuje podstatně bohatší úrodu. Plodí o něco později než okurky, ale déle, až do zámrazu. Z jediné rostliny lze sklidit i více jak sto plodů. Malé plody mají zasyrova hráškovou chuť, konzumují se celé. Z větších plody se musí odstranit tvrdá semínka.
Ačokča, papriková okurka, Cyclanthera pedata, - letnička Popínavá letnička peruánských indiánů. Je to tykvovitá liána, jejíž stonky dorůstají do výšky sedm metrů i více. Rozvětvené lodyhy jsou poměrně tenké, křehčí a nesou laločnaté listy. Už na pohled je to velmi pohledná popínavá rostlina. Co se na ní cení, je její velká plodivost. Potřebuje pevnou oporu, po které se mohou lodyhy pnout a rozrůstat. Pěstuje se podobně jako papriky či rajčata. Při vhodných podmínkách plodí až do pozdního podzimu. Svědčí jí kompostem vyživená půda a teplé, chráněné stanoviště. Rostlinky vysazujeme poblíž pevné opory, pergoly nebo sítě na okurky, po kterých se ačokča může pnout a rozrůstat. Listy mají v průměru velikost 6 až 14 cm, jsou laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované. Květy jsou drobné, mají barvu od bílé, přes nažloutlou, až po nazelenalou, rostou ve skupinách po deseti až dvaceti. Plody připomínají lusk, jsou dlouhé 10 až 20 cm, na konci s ostrým hrotem. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Rostlina je náročná na dostatek vody a živin, odvděčí se vám však bohatou úrodou. Plody lze sklízet buď v době, kdy dorostou do délky více jak 5 cm. Uvnitř jsou duté. U starších plodů se musí odstranit velká černá semena, protože jsou tvrdá, nepoživatelná. A pak se plody zpracují. Nebo se mohou plody trhat dříve, když měří do 4 cm. Podle gurmánů jsou v té době lahodnější. Rostlina ochotně nasadí nové, takže o úrodu se neošidíte, je to podobně jako u cuket, u nichž je rovněž lepší sklízet malé, ještě nedorostlé plody. Z jedné rostliny můžete postupně sklidit i přes 300 plodů.
Je to podpůrný prostředek při cukrovce, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Je vhodná i jako léčba i prevence poruch oběhového systému. Látky obsažené v ačokči účinně zbavují cévní stěny škodlivých cholesterolových plátů. Snižuje vysoký krevní tlak. Pomáhá při léčbě respiračních chorob. Šťáva z ačokči pomáhá při zánětu ucha. Odvar z plodů slouží jako diuretikum při zánětech močových cest. Listy přiložené na ránu mají protizánětlivé účinky, které vykazují plody jak v syrovém tak v sušeném stavu. Ačokča obsahuje i vyšší množství vitamínu C, B1 a B2. Použití plodů ačokči jako zeleniny i jejich úprava je obdobná jako u paprik. Plody lze nakládat, sušit, vařit, zapékat… Malé plody se konzumují celé. Větší plody se musí rozříznou, protože obsahují velká ale tvrdá semínka, která se musí z plodu odstranit. Nakládaná ačokča: Do zavařovačky se naskládá ačokču, množství záleží na jejich velikosti. Střídavě se prokládá malými cibulkami a kolečky mrkve. Zalije se převařenou vodou, ochutí bobkovým listem, novým kořením, černým pepřem, solí, cukrem a octem. Sklenice se zavře zavřete a sterilizujte asi 8 minut ve vroucí vodě. Plněná ačokča: Tento postup jistě znáte z receptů na plněné papriky. Rozkrojí se lusky ačokči a odstraní se tvrdá semena. Připraví se směs lučiny a strouhaného sýra, sušená rajčata a dle chuti zakysaná smetana. Směs se solí, opepří, dochutí bazalkou a čímkoli jiným, na co jste zvyklí. Ačokča se naplní touto delikatesou, vloží do zapékací mísy vymazané máslem a peče 25 minut na 180 stupňů. Pečená ačokča: Plody ačokči omyjeme, větší plody rozpůlíme a zbavíme semen. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky. Plech vysteleme pečícím papírem, naskládáme na něj ačokču, poklademe plátky česneku, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a pokapeme panenským olivovým olejem. Ačokču můžeme okořenit podle chuti i chilli kořením. Upečenou ačokču podáváme jako přílohu ke grilovaným masům, nebo pečenému kuřeti. Lečo z ačokči: Nakrájí se jedna velká cibule, 450 gramů rajčat a 500 gramů cuket na menší proužky. Rozkrojí se 400 gramů ačokči, odstraní se z ní semínka a také nakrájejí na malé proužky. V hrnci se rozehřeje lžíci oleje a vhodí do něj nakrájená zeleninu. Osolí se a dusí do měkka. Aby se směs nepřipálila, podlévá se vodou. Až je zelenina měkká, zahustí se dvěma rozkvedlanými vejci. Nakonec ještě dosolíme, opepříme a přidáme další koření dle chuti. Pěstování ačokči ze semene.
Sazeničky je nejlepší si ze semínek předpěstovat doma. Semínka vyséváme od dubna do kelímků s běžnou zeminou a přiměřeně zaléváme. Semínka jsou veliká, jejich klíčení je bezproblémové, poměrně rychlé, jako u tykvovitých druhů. Nevadí nám ani přerostlé sazeničky, přece jde o liánu. Na záhon je sázíme až po zmrzlých od poloviny května. Možný je začátkem května i přímý výsev do půdy ve skleníku, či na slunečném záhonku. Na rozdíl od okurky netrpí mnoho plísněmi a poskytuje bohatší sklizeň. Plodí později než okurka, za to ale za to vytrvale a až do zámrazu. Z jediné rostliny lze sklidit i více jak 300 plodů.