Ačokča

Ačokča

20 Kč

Cyclanthera pedata. Mladé plody ačokči mají za syrova hráškovou chuť, naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky a plněné masem a rýží jako papriky.

Množství

Jednoletá zelenina známá také jako korila. Pěstuje se pro plody a listy, obojí se využívá jako zelenina. Ačokča v našich podmínkách roste a plodí bez problémů. Obrůstá ploty, zdi, zídky a šplhá i na stromy. Opora ale není nutností. Konzumují se ve velikosti 3–10 cm, větší jsou už tuhé. Denně lze sklidit z jedné rostliny 10–12 plodů.

Užití: mladé plody jsou chutné za syrova v salátu i na obloženém chlebu. Starší plody se nakládají jako okurky, uchovávají mléčným kvašením jako kvašáky – podobně jako zasyrova, i po naložení se chutí pohybují mezi okurkou a paprikou. Na zavařování jsou nejlepší mladé, menší plody podobně jako okurky. I zavařování je stejné, jako u nakládaček. Jako kvašáky můžete zpracovat i starší, větší plody.

JIKL
1

Vlastnosti

Balení
10 semen