Koření a pochutiny

Je zde 30 produktů.

Zobrazení 1-30 z 30 položek

Bazalka širokolistá

23 Kč

Ocimum basilicum
Letuce Leaf
keříčkovitě rostoucí letnička s výrazně aromatickou natí. Bujně rostoucí odrůda vysoká 40 – 50 cm, listy jsou světlezelené barvy, velké, široce oválné, s bublinatým povrchem. Charakteristické aroma, podobné jako u DARK GREEN, avšak jemnější.

ROSTLINY

Dostupnost: od konce dubna

Bazalka drobnolistá

23 Kč

Ocimum basilicum
Minette

kompaktně rostoucí bazalka s drobnými, sytě zelenými listy. Má výraznou vůni i chuť. Tvoří nízké keříky pravidelného, kulovitého tvaru. Pozdě kvete, což prodlužuje dobu sklizně, po sběru rychle obrůstá.  Je vhodná i pro pěstování v nádobách na balkónech a terasách.

ROSTLINY

Dostupnost: od konce dubna

Bazalka rubínová

23 Kč

Ocimum basilicum
Red Rubin
červenolistá odrůda s pevnými purpurovými, rubínovými listy, ve většině případů bez zeleného zbarvení. Příjemná tradiční vůně a aroma s krásnými květy podobnými levanduli. Pravidelným zaštipováním květů lze docílit bohatého větvení a rovněž bazalka si déle uchová svoje aroma.

ROSTLINY

Dostupnost: od konce dubna

Bazalka vytrvalá

30 Kč

Ocimum kilimandscharicum
je to trvalka, která obvykle dosahuje výšky 30 až 60 centimetrů, ale mnohdy i více. Má eliptické listy s vroubkovanými okraji a má svěže zelenou barvu. Charakteristickým rysem této rostliny jsou malé bílé nebo narůžovělé květy, které rostou v květenstvích.
Pokud teplota klesne pod +10°C, rostlina pozastavuje růst. Ale dobře zvládne teploty blížící se k nule. Pro víceleté pěstování je vhodné ji pěstovat v nádobách, protože se snadno na zimu přenese do světlých místností s teplotou nejméně nad +5°C. A pak se zalévá zcela výjimečně. 

ROSTLINY

Dostupnost: od konce března

Bazela

30 Kč

Basella rubra
malabarský špenát

Je to krásná, rychle rostoucí letnička, která se podle způsobu pěstování plazí na záhonu v silné vrstvě, nebo se pne po opoře do výšky, aby vytvořila hustou, zelenou stěnu, nebo z nádob a truhlíků spouští husté, dlouhé převisy.
Růžovobílé drobné květy rostou v klasech. Listy jsou veliké, dužnaté, celokrajné, srdcovitého tvaru. Z počátku mají světle zelenou barvu, která později přechází ve vínově červenou.
Čerstvé listy se postupně otrhávají po celé léto. Jedí se syrové jako nejrůznější saláty, nebo se tepelně upravují. Nejznámějším zpracováním bazely je na špenát.

ROSTLINY

Dostupnost: od konce dubna

Celer bulvový

5 Kč

Maxim
odrůda je výnosná pozdní odrůda bujného vzrůstu s hladkými bulvami, jenž mají smetanově bílou dužninu. Je značně odolná k vybíhání do květu a k septorióze. Je také dobře skladovatelná, vhodná i pro průmyslové zpracování. Výnos tržních bulev je 300 kg /100, průměrná hmotnost bulvy je 540 g. Bulvy se sklízí od poloviny září a v říjnu.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Celer řapíkatý

15 Kč

Nuget
raná odrůda samovybělujícího řapíkatého celeru. Středně dlouhé listy mají vzpřímený růst, světle žlutozelenou barvu a středně bublinaté čepele se slabým až středním leskem. Konzumní částí jsou právě vybělené řapíky ze středu rostliny. Je určena pro letní až podzimní sklizně a sklízí se už asi za 70 dní po výsadbě. Je středně odolná proti vybíhání do květu a středně odolná proti napadení septoriózou. Při vhodné agrotechnice (organické hnojení, hustší spon 30 x 30-35 cm, pravidelná závlaha) poskytuje vysoké výnosy vybělených a křehkých řapíků.

ROSTLINY Balení: Trs rostlin

Dostupnost: od konce dubna

Citronová tráva

40 Kč

Cymbopogon citratus,  citronela
konzumuje se v syrovém stavu, i jako sušená jako koření. Chutí připomíná citronovou šťávu, ale bez kyselého nádechu. Charakteristická chuť a vůně je způsobena esenciálním olejem, který je bohatý na citral a myrcen. Je to orientální potravinářská ingredience, která zajímá milovníky asijského vaření. Citronová vůně pomáhá uvolnit se a zlepšuje náladu. Citronová vůně je pro člověka velmi přitažlivá. Používá se ke zmírnění příznaků nachlazení, i jako prostředek ke zlepšení trávicího systému a k regulaci menstruace. Citronová tráva dokáže podpořit detoxikaci organismu.

ROSTLINY

Dostupnost: od konce dubna

Cola pelyněk

50 Kč

Artemisia abrotanum
Vytváří zeleno - stříbřité dekorativní keříky. Překvapí vás vůní coca - coly, která je navíc velmi výrazná a nezaměnitelná. Potěší především děti.  Vytváří zeleno - stříbřité dekorativní keříky. Mrazuvzdorná trvalka, má ráda slunné stanoviště s občasnou zálivkou.  Používá se čerstvý, jako koření do salátů, omáček, k rybám a na drůbeži. Á nápojů. Zlepšuje chuť k jídlu, působí antisepticky. Nálev má protizánětlivý účinek. Doporučuje se k omývání těžko se hojících ran a vředů i jako kloktadlo. Nálev se používá jako močopudný prostředek, u onemocnění jater se využívá jeho žlučopudný účinek, při zažívacích obtížích podporuje sekreci žaludečních šťáv. 

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Dobromysl, oregano

30 Kč

Origanum vulgare 
Vytrvalá rostlina, vhodná na skalky, suché zídky nebo do volných trvalkových výsadeb. Tvoří vzpřímené nebo poléhavé keříky. Má ráda písčitohlinitou, alkalickou půdu. Vyhovuje jí slunné a chráněné stanoviště, ale snáší i polostín a stín. Vysévá se zjara a kvete v červenci až v září. Mladé lístky a špičky výhonů se mohou otrhávat podle potřeby průběžně po celé léto. K sušení sklízíme kvetoucí nať, kdy rostlina obsahuje nejvíce silice s velmi příjemnou vůní. Nať se seřízne v délce 15 - 20 cm a můžeme ji sušit ve slabší vrstvě nebo zavěšenou ve stínu na vzdušném místě. Má specifickou chuť i mírně peprné aroma. Sušenou nať používáme v kuchyni i v léčitelství.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Estragon

30 Kč

Artemisia dracunculus
Trvalka s úzkými listy. Vyžaduje dobře propustnou půdu, upřednostňuje slunné stanoviště. Nať sklizená před kvetením se používá k okořenění salátů. Podporuje trávení a chuť k jídlu. Svým vzhledem mnohdy mladé rostlinky připomínají rozmarýn, avšak vůně je odlišná. Jeho netypická vůně a kořenitá chuť s podtóny pepře dodá šmrnc i obyčejnému jídlu. Navíc jsou této bylince připisovány také mnohé léčivé účinky. 

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Houbové koření

50 Kč

Rungia klossii
čerstvé listy této rostliny mají výrazné houbové aroma, které se využívá v kuchyni. Kromě houbové chuti obsahuje větší množství vitamínu C, beta karotenu, vápníku a železa, při minimálním obsahu kalorií. Proto je doporučována na čistění krve a podporu krvetvorby. Rostlina vytváří keříky vysoké až 80 cm, je hustě olistěná oválnými, tmavě zelenými, křehkými a šťavnatými listy, které na první pohled připomínají bazalku. Je možné je sbírat během celého roku.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Ibišek jedlý

40 Kč

Abelmoschus esculentus
je to mohutná, až 2 m vysoká rostlina s obřími listy podobná palmě. Listy měří i více jak 30 cm, květ je taktéž veliký, žlutý se sytě purpurovým středem o velikosti až 7 cm. Na rostlině vyrostou zeleninové lusky, přesněji tobolky, které jsou až 25 cm dlouhé a až 2 cm široké. Jsou dlouze zobanité a obsahují až 60 kulatých semen. Tobolky obsahují velké množství látek, které příznivě působí na zažívací trakt. Ibišek jedlý je díky velkému množství vlákniny a malému množství kalorií součástí redukčních diet. Napomáhá ke snižování cholesterolu, podporuje fungování střev a snižuje možnost výskytu některých rakovinných onemocnění.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Kardamon

50 Kč

Elettaria cardamomum
Je to vysoká, aromatická, stálezelená rostlina s mohutným oddenkem. Vyžaduje trvale vlhkou půdu a vyšší teploty. V mírném prostředí České republiky se pěstuje jako pokojová rostlina. Mletý plod se nazývá kardamom. Pravidelná konzumace kardamovníku je spojována s harmonizací a podporou zdravotní stavu kardiovaskulárního systému. Dle lidové medicíny se kardamovník podává k odstranění nebo zmírnění stresu a k podpoře funkce mozku a paměti.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Kari bylinka

45 Kč

Helichrysum angustifolia
rostlina se stříbřitými listy a s nádhernou kořenitou vůní po kari či maggi.
Používá se jako koření, k výrobě esenciálních olejů a jako léčivá rostlina. A jako dekorace z čerstvých lístků, tak i usušenou do různých vazeb. Sušený smil můžeme rovněž zavěsit do skříně k odpuzování molů. Čerstvý smil slouží jako přírodní bariéra před vysokou zvěří.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Koriandr setý

20 Kč

Coriandrum sativum
svým vzhledem se podobá petrželi. 
Semena koriandru bývají často součástí kořenících směsí, jako je kari nebo garam masala. Jsou velice aromatická a mají výraznou, nasládlou chuť. Špetku koriandru můžete použít například pod tučná masa, po kterých vám pak nebude tolik těžko. Skvěle ladí také k drůbežímu a hovězímu masu a rybám. Ochutit s ním můžete nejen polévky, omáčky a houby, ale také dezerty, marmelády, čatní nebo vánoční cukroví.  Listům koriandru se přezdívá „čínská petržel“ a skvěle se hodí například do polévek nebo všude tam, kde se obvykle přidává klasická petržel. A co s kořenem? Ten se v kuchyni většinou používá podobně jako klasický zázvor. 

ROSTLINY Balení: Trs rostlin

Dostupnost: od poloviny dubna

Libeček Lékařský

30 Kč

Levisticum officinale
mnoholetá trvalka statného vzrůstu,  jedna z našich nejznámějších bylin užívaných v kuchyni. Používá se kořen, nať i semena. Pokud pěstujeme libeček na nať, nenecháváme jej vykvést. Doba kvetení je červenec – srpen. Nať sklízíme vždy brzy ráno, nebo večer, z důvodu zachování aromatických silic. Doporučuje se sušit ve stínu, s dostatečným přístupem vzduchu.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Lilek vejcoplodý

25 Kč

Solanum melongena
tato lahůdková zelenina vyžaduje předpěstovanou sadbu, teplo a vydatnou zálivku.
Plody lilku jsou velmi bohaté na pektin. Mají silné antibiotické a antibakteriální účinky, podporují činnost žlučníku, jater a slinivky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a napomáhá při vylučování těžkých kovů z organismu. Pektin je prebiotikum, které podporuje rozvoj střevní mikroflóry.

ROSTLINY

Dostupnost: od konce dubna

Majoránka zahradní

20 Kč

Majorana hortensis
je žádaná pro svou výraznou chuť a vůni, ale i pro své účinky – posiluje žaludek, podporuje trávení a působí proti nadýmání. Jako koření se používá čerstvá i sušená a lze říci, že česká kuchyně je touto bylinkou doslova provoněná, možná i proto, že se nejvíce používá do těžko stravitelných jídel. Nelze ji opomenout u žádné zabijačky, používá se do jelítek, jitrnic, klobás a k dalším masům, jako jsou kachní či husí pečeně a jehněčí. Nelze si bez ní představit bramboráky či bramborovou polévku. Ochucují se jí polévky, luštěniny, zelné a houbové pokrmy, ale i zelenina a saláty.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Mochyně jedlá

25 Kč

Physalis peruviana
bujně roste a bohatě plodí. Na jedné rostlině dozraje i více jak 70 plodů. Plody dozrávají v světle zeleném kalichu, v miniaturním lampionku. Plody, bobule velikostí třešní jsou lahodné, aromatické, sladkokyselé s chutí jahod a vůní ananasu. Jsou žluto oranžové barvy.
Bobule se musí nechat plně vyzrát. Pak se jedí syrové, nebo v ovocných salátech, na dortech, v cukrovinkách nebo namáčené v horké čokoládě. Výborné jsou z nich marmeláda, kompot, výborné jsou kandované, sušené nebo želé.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Olivová bylinka

50 Kč

Santolina viridis
Rostlina silně voní po nakládaných olivách či po olivovém oleji. Používá se ji jako léčivá, užívá se k rostlinu k masážím revmatických a bolavých kloubů. Stejně účinná na nemocné klouby je čerstvě natrhaná ve vodní lázni, kdy v teplé vodě se plně uvolní její silice. Z květů se připravuje posilující čaj. Stejně dobře se uplatní ve všech středomořských kuchyních do zeleninových salátů, těstovin, k rybám, na rajčata apod.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Pažitka pravá

20 Kč

Allium schoenoprasum
Pažitka je plodinou druhé trati a může vytrvat na stanovišti několik let. Vyžaduje záhřevné polohy a kypré hlinitopísčité půdy bohaté na humus. Osivo vyséváme od března do srpna mělce do hnízd. Můžeme též předpěstovat sadbu z výsevu únor–duben, s výsadbou od dubna do května po 20 rostlinách do hnízda. Pěstební spon je 20 x 20, tj. 250 hnízd na 10 m2, nebo řádky 30 cm. K rychlení používáme trsy vyryté na podzim, které se po kratším promrznutí přenášejí do skleníku.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Petržel kudrnka

20 Kč

rostliny - Petroselinum crispum - Kadeřavá
bujně rostoucí odrůda naťové petržele. Dává vysoké výnosy svěží, aromatické natě. Má bohatě dělený, jemně zkadeřený list, zpočátku vzpřímený, ale záhy se rozkládající do stran. Mladý list je svítivě zelený, lesklý, později tmavne a ztrácí lesk. Řapík krátký a pevný. Vůči chorobám je odolná a dobře odolává suchu. Sejeme co nejdříve na jaře a na podruhé od srpna do listopadu
Přirychlování: v pozdním podzimu se vzrostlé rostliny ze srpnového výsevu se zemním balem přesadí do květináčů a umístí ve studeném pařeništi. V prosinci se přenesou do teplé místnosti a dle potřeby zalévají. Během 6–8 týdnů obrazí. Pro rychlení lze vysévat v srpnu i přímo do květináčů.

ROSTLINY Balení: Trs rostlin

Dostupnost: od poloviny března

Petržel hladká

20 Kč

Petroselinum crispum - Festival 68
výnosná naťová, bujně rostoucí petržel s množstvím tmavozelených, nezkadeřených, plochých, nebo i hladkých listů. Petržel s plochými listy se lépe hodí pro přípravu teplých pokrmů, protože je chuťově aromatičtější a lépe snáší vysoké teploty. Kadeřavý druh se výborně hodí do salátů, pomazánek či na dozdobení pokrmů. Petrželku přidáváme do vaření až těsně před koncem přípravy, Odrůda netrpí na podzim padlím (je rezistentní k padlí), takže její nať je využitelná i ve vlhkých podzimních měsících.

ROSTLINY Balení: Trs rostlin

Dostupnost: od poloviny března

Reberbora

30 Kč

Rheum rhabarbarum
Je výborným zdrojem vitamínu B. Zejména niacinu pro krevní oběh a energii buněk, a kyseliny listové pro krvetvorbu, a pantotenové pro zdravou pokožku a vlasy. Z minerálů obsahuje vápník, draslík a mangan, dále i železo, hořčík, fosfor, jód. Obsahuje velké množství vlákniny, která zbavuje tělo toxinů a povzbuzuje střevní peristaltiku, pomáhá při zácpě. Je močopudná. Dokáže na sebe vázat tuk. Podporuje metabolismus.
Rebarboru sklízíme od poloviny května do poloviny června, do dne svátku sv. Jana, do 24. června do letního slunovratu. To obsahuje převážně kyselinu jablečnou. Jak stárne, prudce se v ní zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a už není tak bezpečná. Od konce června ztrácí svou křehkost a její chuť je nepříjemně kyselá.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Rozmarýn lékařský

40 Kč

Rosmarinus officinalis
je nejen krásný na pohled, ale je také voňavý, léčivý, skvěle vyniká v různých pokrmech. Rozmarýn je vytrvalý, stálezelený keř, který má čárkovité tmavě zelené a na rubu šedo-plstnaté listy, z nichž vyrůstají modré nebo nafialovělé květy. Má charakteristickou nezaměnitelnou vůni, připomínající kafr. Čerstvé listy a boční výhonky mají jemné aroma, sušené listy mají výraznou chuť. V našich podmínkách jej pěstujeme v záhonech, truhlících, v květináčích. Miluje slunce. Proto jí bude po většinu vegetačního období nejlépe venku. Přímé slunce rozmarýnu neuškodí, naopak jej učiní ještě aromatičtějším.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Saturejka horská

35 Kč

Satureja montana
Její hlavní přínos spočívá v podpoře trávení. Rostlina posiluje žaludek, působí proti nadýmání a průjmu, dále povzbuzuje chuť k jídlu a v neposlední řadě utlumuje střevní křeče. Zvyšuje stravitelnost některých pokrmů. Pokud vás tedy nadýmají takové luštěniny, použijte společně s nimi právě saturejku, která může eliminovat jejich nepříznivý vliv na organismus.
Často bývají zmiňovány její antiseptické, protizánětlivé a lehce dezinfekční vlastnosti. Bylinka navíc působí mírně diureticky (močopudně) a zároveň celkově posiluje organismus.
Bývají uváděny i její afrodiziakální účinky, takže vám saturejka horská nemusí pomoci „pouze“ se zdravotními neduhy, ale také při problémech v ložnici.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Tymián obecný

30 Kč

Thymus vulgaris
Usnadňuje trávení, má dezinfekční a antiseptické účinky je považován za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Pomáhá léčit horní cesty dýchací, černý kašel, astma, bronchitidu a angínu. Je účinný na plísně, bakterie a střevní parazity, zároveň je používán na cukrovku, revmatismus a chudokrevnost. Pokud je problém deprese, naplněný polštář usušeným tymiánem zklidní jak tělo, tak i duši. Nejčastější formou užívání tymiánu je čaj. Využití má i ústní voda, tinktura, nálev, obklady či kloktadla.
Tymián je nejvíce spojen s francouzskou kuchyní. Používá se do polévek, zeleniny, na zvěřinu, na ryby i drůbež. Ochucují se s ním uzeniny, nádivky, paštiky, saláty, sýry i čaje. Používá se při nakládání do octa (okurky, houby). Je také součástí bylin "bouquet garni".

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny března

Tymián citronový

40 Kč

rostliny - Thymus citriodorus
někde se uvádí, že jde o křížence, jinde, že jde o samostatný druh.
Je to stálezelená trvalka, dorůstající výšky 20 cm. Vytváří kompaktní, hustě větvené keříky, s drobnými, oválnými listy. V létě jsou světle zelené a na zimu se vybarvují do bronzova. Během června až srpna tymián vykvétá drobnými, růžovo-fialovými kvítky. Celá rostlina výrazně voní a chutná po citronu.
Nejtypičtějším využitím tymiánu citrónového je k rybímu masu. Perfektně se hodí také k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V lidovém léčitelství se využívá k léčbě nemocí dýchacích cest a trávicího traktu, léčí otoky a akné.

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna

Vietnamský koriandr

50 Kč

Persicaria odorata
Svou štiplavou chutí připomíná pikantní koriandr a nebo mátu. Ale botanicky s nimi nemá nic společného.
Vrchní strana listů je tmavě zelená s tmavohnědými skvrnami, spodní je zbarvená vínově. Rostlina se bohatě větví, rozvětvování je možné podpořit zaštipováním koncových částí. Dává přednost dobře propustné půdě na plném slunci nebo v polostinu, mimo své přirozené prostředí zřejmě nevykvete. Květy má droubounké, narůžovělé. Vyžaduje notnou zálivku. 

ROSTLINY

Dostupnost: od poloviny dubna