řapíkatý, Malachit

Malachit

21 Kč

ŘAPÍKATÝ, poloraný
výsev: únor až březen do skleníku, truhlíku
vegetační doba od výsadby je 75-85 dnů

Popis výrobce semen, MoravoSeed:
Poloraná středně vysoká odrůda s tmavě zeleným olistěním. Řapíky jsou silné, masité, dlouhé a vzpřímené. Pěstujeme z předpěstované sadby. Vegetační doba od výsadby je 75-85 dnů 

Výrobce: MoravoSeed, Balení: 400 s
Množství sáčků

Všechny celery, tedy bulvový, řapíkatý i listový mají dlouhou vegetační dobu, proto je potřeba si sazenice předpěstovat včas. Výsev se provádí v únoru a nejpozději v březnu.

Zdužnatělé stonky řapíkatého celeru jsou příjemně aromatické, ale jemnější než celerová bulva. Okolní teplota by neměla klesnout pod deset stupňů během celé doby jejich vegetace.
Řapíkatý celer je vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky přibližně 40 centimetrů. Skládá se z mnoha masitých řapíků, které vypadají jako u bulvového celeru, jsou mírně zpeřené.

Sazeničky řapíkatého celeru, který vyžaduje bělení, sázíme do brázdy asi 20 cm hluboko a cca 30 cm od sebe. Pak bude méně práce s bělením. V první polovině září se řapíky celeru bělí, aby měly jemnou chuť. Řapíky přihrneme hlínou. Aby nebyly od půdního prachu, před zahrnutím se obalí papírem. Po dobu bělení nesmí přijít na řapíky denní světlo.
Celer řapíkatý se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Bulvy jsou malé, silně větvící se a nemají žádné využití. Existují i samobělící odrůdy celeru řapíkatého.

Masité řapíky celeru mají dle odrůdy listy světle zelené, intenzivně zelené nebo žluté barvy. Obsahují vysoký obsah vody, proto je nízkokalorickou zeleninou. Obsahuje cenné vitaminy skupiny B a vitamin A, karoten. Z minerálních látek zejména hořčík, vápník a draslík. Za svou typickou vůni vděčí éterickým olejům, které řapíky obsahují.

Řapíkatý celer lze jíst syrový i vařený. Hodí se jako přísada do různých salátů. Jeho aroma se hodí do zeleninových polévek, dušených pokrmů různých omáček, na těstoviny. Listy se používají jako bylinky do polévek a omáček. Má-li se jíst syrový, z povrchu se stáhne horní vrstva, jako když se čistí chřest. Nakrájí se na tenčí tyčinky a namáčí v různých dipech a omáčkách. Bez řapíkatého celeru se neobejde waldorfský salát či ovocný salát z pomerančů, jemuž dodají zvláštní kořenitou chuť i vůni. Dušené řapíky se hodí jako příloha k masu či zeleninová nádivka.

Kvalitní řapík lze jen těžko ohnout, protože ten skutečně čerstvý se zlomí.
Silice apiol, které obsahuje má močopudné účinky, příznivě ovlivňuje látkovou výměnu a povzbuzuje chuť k jídlu.

MoravoSeed
9

Vlastnosti

Balení
400 s