OZIMÁ výsev: srpen vegetační doba: 163 dní od výsevu do sklizně cibule s natí 185 dní od výsevu do sklizně cibule čerstvé 205 dní od výsevu do sklizně cibule suché
Popis výrobce semen, SEMO: Cibule kuchyňská Hiberna je výnosná ozimá odrůda s velkou kulovitou až mírně ploše kulovitou cibulí se středním až silnějším krčkem. Dužnina je bílá, pevná, jemné, velmi dobré cibulovité chuti. Je obalena suknicemi žlutohnědé až bronzově hnědé barvy s tmavším žilkováním. Rostliny velmi dobře přezimují. Lze ji sklidit jako cibuli s natí – zelenačku, jako čerstvou i suchou. Vegetační doba cibule Hiberna je od ledna do sklizně cibule s natí 163 dní, do sklizně čerstvé cibule 185 dnů a suché 205 dnů. Termín sklizně zelenačky je druhá dekáda června. Hmotnost tržní cibule je 55 – 65 g. Je krátkodobě skladovatelná
ČLOVĚK MŮŽE SPÍŠE VAŘIT BEZ OHNĚ, JAK BEZ CIBULE Cibule je neodmyslitelný základ mnoha pokrmů po celém světě, stejně jako oblíbený doplněk salátů nebo při nakládání. Je to také skvělá přírodní medicína, a to především při léčbě kašle a horních cest dýchacích. Důležitá je nejen slunná poloha, ale také výhřevná půda, ze které má cibule jemnou a nasládlou chuť. Pěstovat ji můžete ze semen, cibule sazečky nebo z předpěstovaných sazeniček, malých cibulek vypěstovaných ze semen během jara ve skleníku. Ze semen je cibule trvanlivější, dlouhodoběji skladovatelná, jen potřebujete více času a trpělivosti. Pokud je venku vláha, není vhodné cibuli zalévat navečer, aby rostlina přes noc nezůstala mokrá – hrozilo by napadení plísní. Ze živin vyžaduje cibule především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva zpomalují zrání, uskladněná cibule pak dlouho nevydrží, proto je lepší se jim vyhnout.
Pěstování cibule jarní z přímých výsevů. Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Zařazujeme ji do druhé až třetí tratě s dobrou zásobou živin, s pH minimálně 5,5. Vyséváme co nejdříve na jaře, aby semena měla dostatek vláhy, do řádků 30–35 cm vzdálených, do hloubky 2–3 cm. V řádku jednotíme podle potřeby na 4–5 cm. Závlaha je vhodná, ale pouze do poloviny července. V uzavřených polohách a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti plísni cibulové. Sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.
Vypěstování si sazečky z výsevů semen. Pro předpěstování sazečky vyséváme osivo od března do poloviny dubna hustě do řádků. Na 10 m2 potřebujeme přibližně 100 g osiva. V době, kdy cibulky dosáhnou síly tužky, porost vytrháme a necháme na slunci zatáhnout. Optimální teplota pro skladování je do +5 °C, nebo nad +15 °C. Následující rok sazečku vysazujeme na záhon brzy z jara tak, aby konec krčku mírně vyčníval nad povrch záhonu. Na metr čtverečný vysazujeme 100–300 g cibulek ve sponu 20 x 8-10 cm. Cibule pěstované ze sazečky mají oproti přímo setým cibulím horší skladovatelnost, ale podstatně ranější sklizeň.
Pěstování cibule zimní, celoroční, tedy přezimující odrůdy z přímých výsevů. Ozimé odrůdy jsou zajímavé zejména pro dosažení rané sklizně, protože dozrávají ještě dříve než cibule pěstované ze sazečky. Vyséváme od poloviny srpna do začátku září. Časný výsev způsobuje vybíhání, pozdní výsev vymrzání nedostatečně vyvinutých rostlin. Po výsevu je nutné zabezpečit dostatek vláhy pro vzcházení rostlin tak, aby rostliny začaly rychle růst a do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm. Vysévat můžeme i v březnu a v dubnu pro letní sklizeň.
OZIMÁ výsev: srpen vegetační doba: 163 dní od výsevu do sklizně cibule s natí 185 dní od výsevu do sklizně cibule čerstvé 205 dní od výsevu do sklizně cibule suché
Popis výrobce semen, SEMO: Cibule kuchyňská Hiberna je výnosná ozimá odrůda s velkou kulovitou až mírně ploše kulovitou cibulí se středním až silnějším krčkem. Dužnina je bílá, pevná, jemné, velmi dobré cibulovité chuti. Je obalena suknicemi žlutohnědé až bronzově hnědé barvy s tmavším žilkováním. Rostliny velmi dobře přezimují. Lze ji sklidit jako cibuli s natí – zelenačku, jako čerstvou i suchou. Vegetační doba cibule Hiberna je od ledna do sklizně cibule s natí 163 dní, do sklizně čerstvé cibule 185 dnů a suché 205 dnů. Termín sklizně zelenačky je druhá dekáda června. Hmotnost tržní cibule je 55 – 65 g. Je krátkodobě skladovatelná