popis výrobce semen, SEMO: Raná hybridní odrůda s netradičně zlatožlutě zbarvenými plody. Plody jsou hladké, válcovité a lahodné chuti. Rostlina vytváří středně bujně rostoucí keříček s vyrovnanými (jednotnými) plody.
Semena vyséváme po jednom do kelímků od konce dubna a asi 2 cm hluboko, pokud je chceme na výsadbu na záhon. Protože pěkně zakořenělých sazenic se dočkáme po polovině května. Výsev přímo na záhon se provádí od začátku května, do hnízd po třech semenech. A když zaspíme, semena je možné hodinu před výsevem máčet a tak klíčení urychlit.
Cukety nejlépe porostou v hlinité půdě s dostatkem živin, s velkou dávkou kompostu, na slunci a s bohatou zálivkou, při které rostlinám nepoléváme listy, které se snadno na slunci spálí. Zaléváme vydatně jednou za několik dní, než mírně každý den. Zaléváme vždy ke kořenům, ale ne tak, aby byly přemokřené. Dostatečná zálivka podporuje chuť plodů, při nedostatku vody mohou být cukety hořké.
Sklizeň je postupná. Uštipují se mladé plody, velikosti do 20 cm. Takové se neloupou, v jemné slupce jsou cenné látky. Rostlina produkuje několik cuket týdně, proto se sklízí často a takto se podporuje růst na rostlině zbylých i nasazování na další plody. Příliš velké cukety mají velká, tvrdá a tedy už nejedlá semínka, tvrdou, nepoživatelnou slupku a už ani nejsou tak chutné jako menší plody. Samičí květy jsou jedlé a dobré, jen je potřeba z nich odstranit hořký pestík.
Cukety netrpí plísní okurkovou. Koncem léta jsou rostliny prakticky vždy napadeny padlím, které jim může, ale také nemusí výrazně škodit. Lze s ním bojovat přípravkami.
Cuketa obsahuje 91 % vody, je bohatá na vlákninu, která podporuje správnou činnost střev. Nejcennější je obsah karotenu a minerálů, např. draslíku, který pomáhá při odvodnění. Cukety díky vysokému obsahu vitaminu C podporují naši imunitu. Nejen těhotné ženy ocení vysoký obsah kyseliny listové, která patří v těhotenství mezi velmi důležité součásti stravy, protože zajišťuje správný vývoj mozku a nervové soustavy plodu. Mangan a vitamin C působí blahodárně na srdce, hořčík snižuje riziko infarktu a mrtvice a ve spojení s draslíkem pomáhá snižovat krevní tlak. Cuketa je také zdrojem vitaminu A, železa, fluoru, mědi a zinku. Díky svým pročišťujícím účinkům je vhodná při cukrovce, dně, revmatismu a při problémech s ledvinami. Nejvíce vitaminů a živin obsahuje mladá cuketa, kterou i se slupkou nakrájejte na tenká kolečka a poduste v pánvi na malém množství oleje. Vitamin A totiž potřebuje ke svému rozpouštění tuky.
Cukety mají rádi i slimáci. Kolem rostlin se položí větvičky jehličnatého stromu například borovice, smrku, jedle. Pak prý slimáci nechají plody i listy cuket na pokoji.