Akacia

25 Kč

ÚPONKOVÝ, KADEŘAVÝ

Výhonky hrachu tvoří rozvětvené růžice drobných lístků. Výhonky se řežou v mladém stavu, když mají chuť mladého hrášku. Jsou velice chutné a dekorativní, a tím nabízejí mnoho způsobů využití. Odrůdu ocení amatérští i profesionální kuchaři. Plně zralé lusky se suchými nažloutlými semeny lze použít k přípravě pyré či polévky. Mezi přednosti hrachu patří vzpřímený růst typu Afila a odolnost vůči chorobám.

Množství

Hrách se pěstuje výhradně ze semen.
Semena hrachu klíčí i při nízkých teplotách. Od konce dubna až na začátek května. V teplejších oblastech můžeme semena vysévat již koncem března. Vzešlé rostlinky jsou otužilé a snáší i mírný mráz. Volná půda například po salátech, ředkvičkách lze využít pro letní výsev hrachu. Ten se provádí během celého července. Semena jsou rychle klíčící a do výraznějšího ochlazení stihnou rostliny plodit.

Hrách vyséváme do řádků vzdálených od sebe 20 až 30 centimetrů. Vzdálenost mezi semeny v řádku závisí na druhu a odrůdě, proto je vhodné vždy dodržet doporučení na obalu semen. Optimální hloubka výsevu je 5 centimetrů. Hrách vyžaduje neutrální pH půdy, optimální je pH 6,5-7. Zemina by měla být kyprá, vzdušná a dobře propustná. Stanoviště volíme světlé, přímé slunce však může semena i celé rostliny zbytečně vysušovat. Rostliny chráníme před větrem. Zálivku aplikujeme pravidelně zejména po výsevu, při vzcházení rostlin, při květu a nasazování lusků. Přihnojování hrachu není nutné. Rostlina si z půdy umí získat poměrně dost živin také díky symbiotickým bakteriím na kořenech. Sázení hrachu do záhonů v zahradě je nejběžnější způsob pěstování.

Hrášek lze snadno pěstovat také v truhlíku. Výhodou je že ho můžete umístit na balkon, terasu nebo do skleníku. Ale hlavně možnost pěstovat plodinu každoročně. Truhlíky naplníme každý rok čerstvým kvalitním substrátem smíchaným s kompostem.

Sklizeň hrachu závisí na mnoha okolnostech, jako je termín výsadby, odrůda, stanoviště, počasí i preferovaná zralost. Rané odrůdy sklízíme již 12 týdnů po výsevu, pozdní klidně až koncem léta.
Pro sladkost hrášku je doba sklizně důležitá:
čím jsou plody zralejší, tím víc cukru se mění ve škrob a hrášky nejsou tak šťavnaté a chutné, je tedy třeba sklízet včas.
Po letní výsadbě můžeme zralé lusky sbírat až koncem podzimu, stihne se to většinou ještě před prvními mrazíky.

Hrách, stejně jako všechny rostliny z čeledi bobovitých, zvyšují obsah dusíku v půdě. Dovedou to díky hlízkovým bakteriím, které žijí na koříncích a jsou schopny poutat vzdušný dusík. Ten pak dokáží využít i ostatní rostliny. Kořenový systém navíc proniká dost hluboko a půdu prokypřuje.

SEMO
18

Vlastnosti

Balení
15 g