Cetris

25 Kč

POLOPOZDNÍ
vegetační doba 80 dní
výška rostliny až 75 cm

Popis výrobce semen,  SEMO
Polopozdní, drobnozrnná odrůda vhodná pro skutečné labužníky. Rostliny mají pevnou, podklesávající lodyhu, která se nevětví, listy jsou středně zelené. Lusky mají tupé ukončení. Zrno v technologické zralosti je malé, tmavě zelené, HTS 115 g. Přes drobné zrno má odrůda vysoké výnosy velmi kvalitní suroviny, která je vhodná i pro mražení a konzervárenské zpracování – sladkokyselý i slaný nálev.

Množství

Pěstování hrachu
Hrách se pěstuje výhradně ze semen.
Semena hrachu klíčí i při nízkých teplotách. Od konce dubna až na začátek května. V teplejších oblastech můžeme semena vysévat již koncem března. Vzešlé rostlinky jsou otužilé a snáší i mírný mráz. Volná půda například po salátech, ředkvičkách lze využít pro letní výsev hrachu. Ten se provádí během celého července. Semena jsou rychle klíčící a do výraznějšího ochlazení stihnou rostliny plodit.

Hrách vyséváme do řádků vzdálených od sebe 20 až 30 centimetrů. Vzdálenost mezi semeny v řádku závisí na druhu a odrůdě, proto je vhodné vždy dodržet doporučení na obalu semen. Optimální hloubka výsevu je 5 centimetrů. Hrách vyžaduje neutrální pH půdy, optimální je pH 6,5-7. Zemina by měla být kyprá, vzdušná a dobře propustná. Stanoviště volíme světlé, přímé slunce však může semena i celé rostliny zbytečně vysušovat. Rostliny chráníme před větrem. Zálivku aplikujeme pravidelně zejména po výsevu, při vzcházení rostlin, při květu a nasazování lusků. Přihnojování hrachu není nutné. Rostlina si z půdy umí získat poměrně dost živin také díky symbiotickým bakteriím na kořenech. Sázení hrachu do záhonů v zahradě je nejběžnější způsob pěstování.

Hrášek lze snadno pěstovat také v truhlíku. Výhodou je že ho můžete umístit na balkon, terasu nebo do skleníku. Ale hlavně možnost pěstovat plodinu každoročně. Truhlíky naplníme každý rok čerstvým kvalitním substrátem smíchaným s kompostem.

Sklizeň hrachu závisí na mnoha okolnostech, jako je termín výsadby, odrůda, stanoviště, počasí i preferovaná zralost. Rané odrůdy sklízíme již 12 týdnů po výsevu, pozdní klidně až koncem léta.
Pro sladkost hrášku je doba sklizně důležitá:
čím jsou plody zralejší, tím víc cukru se mění ve škrob a hrášky nejsou tak šťavnaté a chutné, je tedy třeba sklízet včas.
Po letní výsadbě můžeme zralé lusky sbírat až koncem podzimu, stihne se to většinou ještě před prvními mrazíky.

Hrách, stejně jako všechny rostliny z čeledi bobovitých, zvyšují obsah dusíku v půdě. Dovedou to díky hlízkovým bakteriím, které žijí na koříncích a jsou schopny poutat vzdušný dusík. Ten pak dokáží využít i ostatní rostliny. Kořenový systém navíc proniká dost hluboko a půdu prokypřuje.

SEMO, Jazýčky
12

Vlastnosti

Balení
15 g