POZDNÍ vegetační doba 87 dní výška rostliny až 80 cm
Popis výrobce semen, SEMO: Hrách setý dřeňový Dalila – odrůda se řadí k pozdním odrůdám firemního sortimentu. Její využití v praxi je široké. Je vhodná jak pro malopěstitele, tak pro velkoplošné pěstování pro konzervárenské účely. Rostliny jsou velké, robustní, s tmavým listem, lusk je rovný, tupě ukončený. V lusku je 6 – 8 velkých, tmavě zelených zrn. HTS je 190 g.
Pěstování hrachu Hrách se pěstuje výhradně ze semen. Semena hrachu klíčí i při nízkých teplotách. Od konce dubna až na začátek května. V teplejších oblastech můžeme semena vysévat již koncem března. Vzešlé rostlinky jsou otužilé a snáší i mírný mráz. Volná půda například po salátech, ředkvičkách lze využít pro letní výsev hrachu. Ten se provádí během celého července. Semena jsou rychle klíčící a do výraznějšího ochlazení stihnou rostliny plodit.
Hrách vyséváme do řádků vzdálených od sebe 20 až 30 centimetrů. Vzdálenost mezi semeny v řádku závisí na druhu a odrůdě, proto je vhodné vždy dodržet doporučení na obalu semen. Optimální hloubka výsevu je 5 centimetrů. Hrách vyžaduje neutrální pH půdy, optimální je pH 6,5-7. Zemina by měla být kyprá, vzdušná a dobře propustná. Stanoviště volíme světlé, přímé slunce však může semena i celé rostliny zbytečně vysušovat. Rostliny chráníme před větrem. Zálivku aplikujeme pravidelně zejména po výsevu, při vzcházení rostlin, při květu a nasazování lusků. Přihnojování hrachu není nutné. Rostlina si z půdy umí získat poměrně dost živin také díky symbiotickým bakteriím na kořenech. Sázení hrachu do záhonů v zahradě je nejběžnější způsob pěstování.
Hrášek lze snadno pěstovat také v truhlíku. Výhodou je že ho můžete umístit na balkon, terasu nebo do skleníku. Ale hlavně možnost pěstovat plodinu každoročně. Truhlíky naplníme každý rok čerstvým kvalitním substrátem smíchaným s kompostem.
Sklizeň hrachu závisí na mnoha okolnostech, jako je termín výsadby, odrůda, stanoviště, počasí i preferovaná zralost. Rané odrůdy sklízíme již 12 týdnů po výsevu, pozdní klidně až koncem léta. Pro sladkost hrášku je doba sklizně důležitá: čím jsou plody zralejší, tím víc cukru se mění ve škrob a hrášky nejsou tak šťavnaté a chutné, je tedy třeba sklízet včas. Po letní výsadbě můžeme zralé lusky sbírat až koncem podzimu, stihne se to většinou ještě před prvními mrazíky.
Hrách, stejně jako všechny rostliny z čeledi bobovitých, zvyšují obsah dusíku v půdě. Dovedou to díky hlízkovým bakteriím, které žijí na koříncích a jsou schopny poutat vzdušný dusík. Ten pak dokáží využít i ostatní rostliny. Kořenový systém navíc proniká dost hluboko a půdu prokypřuje.