Semo o semenech

NA SEMENECH PROSTĚ ZÁLEŽÍ. Co všechno se musí stát, než vznikne a je zaregistrovaná nová odrůda. Co všechno se musí stát, než semínko příjde k zákazníkovi. Zajímavá cesta popsaná pracovníky firmy Semo.

Semeno je základem budoucí rostliny. Nese její genetickou informaci. NA SEMENECH PROSTĚ ZÁLEŽÍ.

 

Občas se na zahrádce neděje vše tak ideálně jak bychom si představovali. Růže jsou napadeny mšicemi, rajčata mají světle zelenou barvu a rostou pomaleji, trávník prosychá. I v průběhu vegetace se však dá ještě mnohé zachránit. Mšice postříkáte insekticidem a rozvíjející se poupata růží jsou zachráněna. Rajčata s chlorózami přihnojíte a rostliny za pár dní nastartují růst. A závlaha na trávníku také udělá své…

Jsou ale věci a činnosti, které v průběhu vegetace reparát nesnesou. To, že nám místo oranžové kvadratické papriky roste ve skleníku feferonka, zjistíme nezřídka až v průběhu července. A to je již na další výsev a opravu pozdě. Kde se mohla stát chyba? Asi byla hned na počátku, v semínku. Na začátku vegetace je semeno tím nejdůležitějším prvkem. Semeno nese genetickou informaci celé budoucí rostliny. Tato informace charakterizuje odrůdu – jsou v ní zakódovány všechny vlastnosti rostliny i její růstový a výnosový potenciál. Malá kulatá semena košťálovin vypadají navenek stejně. Už ta malá kulička ale ví, jestli z ní poroste kedlubna bílá nebo modrá, brokolice nebo květák. Už ona ví, jestli bude mít rostlina bujné olistění podzimních květáků, nebo křehké lístky květáků k rychlení. Vegetace, tak jako lidský život, má svůj průběh – je čas setí, růstu, sklizně i odpočinku. A když zasejete to nesprávné semínko, v době růstu je už na opravu pozdě.

Vždyť víte - už naši dědové říkali – jak zaseješ, tak sklidíš. Na semenech skutečně záleží.

 

Semínko, které se dostane v sáčku k vám, má už za sebou dlouhou cestu. Má v sobě genetickou informaci, kterou formoval šlechtitel často 10, 20 i více let. Vybíral ty nejlepší genotypy, které dále v izolaci od ostatních přemnožoval, zkoušel jejich hybridní kombinovatelnost a opět vybíral. Rok za rokem… Když byl spokojen a měl hotovou novou odrůdu, nastala hodina pravdy a semínka musela absolvovat dva roky zkoušení v ÚKZUZ – Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském. Zde se sledovala jejich odlišnost od jiných odrůd, vyrovnanost, stálost a k tomu ještě výkonnost. Až když tyto testy odrůda úspěšně absolvovala, mohla se dostat do světa.

Ta skutečná cesta do sáčku s osivem ale teprve začala. Elitní semínko od šlechtitele se dostalo na množitelskou plochu. Zde musely být matečné rostliny v izolaci od ostatních, které by se s nimi mohly zkřížit – rostliny stejného druhu byly kilometry vzdálené. Množitel, člověk, který se o množitelský porost staral, dbal na to, aby měly rostliny plný komfort – výživu, vláhu, aby je nenapadly choroby a škůdci. Každý nedostatek by se odrazil na kvalitě semínka. V této samotě rostliny vyrostly, vykvetly a přinesly semena. Zatím pouze tzv. syrová semena. Ta přišla do čistících center, kde byla oddělena semena malá, lehká, slabá a výběrem prošla jenom ta nejsilnější. Až teď u nich nastala ta zkouška nejtěžší – musela ukázat svou schopnost klíčit. Čtyři skupinky po padesáti semenech byly dány do optimálních podmínek pro klíčení a postupně byla vyhodnocena jejich vitalita a síla = procentuální klíčivost.

Semínka, která prošla i touto finální zkouškou, se dostala do sáčku, který na jaře otvíráte. Některá byla ještě namořena - oblečena do „kabátku“ fungicidu nebo insekticidu, který jim bude pomáhat bránit se chorobám a škůdcům v prvních fázích klíčení.

Až po uložení do sáčku byla semínka pod naší kontrolou. Starali jsme se o ně, drželi jsme je za ruku.

Další péče je na vás. Semínko, které se vám dostane do rukou, je živý organismus. Je pouze ve stavu „hibernace“ – klidu a čeká tak, jak je naučeno z přírody, na příhodné podmínky, aby vyklíčilo a přineslo novou generaci. Chovejte se k němu jako k živému, nevystavujte jej vysokým teplotám, to mu může i ve spánku uškodit. 

Pohlaďte je a uložte do výsevného lože, zalijte a dejte na teplo. Uvidíte proces jeho buzení se i první krůčky růstu.

 

Milí přátelé zahrádkáři, kvalita je to, na čem léta firma SEMO staví. Je to běh na dlouhou trať, důvěra zákazníků se těžko získává a lehko ztrácí. Proto je naše snaha o co nejvyšší kvalitu dlouhodobá a permanentní. První co po semínku chcete vy, je právě to, aby vyklíčilo, když jej vysejete. Cestu semínka ke kvetoucí a plodící rostlině pak ovlivňuje mnoho faktorů - půda, vlhkost, teplota, choroby, škůdci. Ty všechny můžou klíčící semínko nebo mladou rostlinku poškodit, zdecimovat i zničit. Mnohdy jsou tyto faktory „neviditelné“ a když se hledá příčina neúspěchu, semínko je první na ráně. I za těchto podmínek si pevně stojíme za kvalitou semen, která v sáčcích SEMO najdete.