Košík0(0)
Biologicky účinné látky v zelenině:
|
|||
Účinná látka |
K čemu ji lidské tělo potřebuje? |
Jak se projevuje její nedostatek |
Ze zelenin ji nejvíce obsahuje |
Vitamín A |
K růstu tkání, k činnosti sliznic, ke zvýšení odolnosti proti chorobám, proti kornatění tepen. |
Poruchy vidění za šera a jiné oční poruchy, poruchy kožní, snížení růstu u dětí. |
Petrželová nať, pažitka, špenát, mrkev, tykev, zelí čínské, kopr, salát hlávkový, meloun, chřest. |
Vitamín B thamin |
Pro výživu nervového systému, k odolnosti proti hnisavým infekcím, pro osoby fyzicky namáhavě pracující, hlavně za chladného počasí. |
Nechutenství, únava, záněty nervů, poruchy srdeční činnosti, obrny končetin. V Asii nemoc beri – beri |
Fazole, hrách, zelený hrášek, chřest, pažitka, kukuřičné palice, květák, petrželová nať, špenát, kapusta hlávková. |
Vitamín B riboflavin |
K podpoře růstu, k vnitrobuněčnému dýchání, při trávení glycidů (uhlohydrátů) |
Poruchy sliznic, rtů a jazyka, zvýšená únava, poruchy zažívací a zrakové, (světloplachost), zvýšená únava. |
Hrách, petrželová nať, kapusta hlávková, pažitka, fazole, špenát, chřest, kapusta růžičková, fazolové lusky, zelený hrášek. |
Vitamín B pyridoxin |
Při látkové výměně bílkovin, proti kožním a nervovým poruchám, k podpoře výkonnosti srdečního svalu. |
Zvracení, snížená tvorba krevního barviva, a změny kožní (například u těhotných žen, dětí živených jen sušeným mlékem aj.) |
Hrách, růžičková kapusta, pór, brambory, květák, petrželová nať. |
Kyselina listová |
K tvorbě krve. |
Poruchy v tvorbě červených a bílých krvinek (chudokrevnost), nervové poruchy, průjmy. |
Chřest, špenát, kapusta hlávková, petrželová nať, kapusta růžičková, květák, zelený hrášek, zelí, salát hlávkový, pastinák. |
Vitamín PP niacin, kyselina nikotinová |
Pro přeměnu cukru v organismu. |
Poruchy střevní, kožní a nervové – nemoc pelagra. |
Hrách, fazole, zelený hrášek, kapusta, brambory, kukuřičné palice, petrželová nať, chřest, paprika zeleninová. |
Vitamín C |
K podpoře odolnosti proti nákazám a k tvorbě krve. |
Únava, snížená odolnost proti nemocem ( například chřipce), krvácení z dásní, snížení růstu, v nejtěžších případech kurděje. |
Křen, petržel naťová, cibule sečka, paprika, kopr, kapusty hlávková, růžičková a kadeřavá, pažitka, kerblík, špenát, ostatní košťálové zeleniny, chřest, rajčata, petržel kořenová. |
Vitamín P citrin |
K zachování pružnosti cév. |
Krevní výrony. |
Paprika zeleninová |
Vitamín E |
K správnému tělesnému vývoji, zvláště v době dospívání, a ke správné činnosti pohlavních orgánů. |
Neplodnost, poruchy v nervové a svalové tkáni. |
Brokolice, kapusta růžičková, kadeřavá a hlávková, zelený hrášek, fazole, salát, polníček, petržel, celer. |
Vitamín K |
K regulaci srážení krve |
Špatná srážlivost krve, dlouho- trvající krvácení. |
Špenát, květák, zelí, kapusta, rajčata, luštěniny. |
|
|||
Vápník |
Ke stavbě kostí a zubů, k dobré činnosti nervů a srdce, při srážení krve. |
Poruchy kostí a zubů. |
Mák, pažitka, petržel naťová, nať celeru, fazole, ředkev, kapusta hlávková, cibule sečka, špenát. |
Fosfor |
Ke stavbě kostí, svalů a nervů. |
Poruchy kostí a zubů. |
Mák, fazole, hrách, hrášek zelený, petržel naťová i kořenová, pastinák, kapusta růžičková a hlávková, křen, ředkev, brambory. |
Železo |
Pro tvorbu červeného krevního barviva a dýchacích tkání. |
Chudokrevnost. |
Mák, pažitka, fazole, hrách, petržel naťová, špenát, kapusta hlávková, ředkev, kapusta růžičková, fazolové lusky, květák, pór, ředkvička, červená řepa |
Hořčík |
Ke stavbě kostí, zubů a chrupavek, k ochraně srdce. |
Zpomalený růst dětí, srdeční choroby. |
Fazole, hrách špenát, salát, petržel, křen, zelený hrášek, brambory, pastinák. |
Poznámka: Jednotlivé druhy zelenin v posledním sloupci jsou řazeny za sebou sestupně od nejvyšších výživných hodnot k těm nižším. |