Biologicky účinné látky v zelenině

 

Biologicky účinné látky v zelenině:

 

Účinná látka

K čemu ji

lidské tělo potřebuje?

Jak se projevuje

její nedostatek

Ze zelenin  

ji nejvíce obsahuje

 

Vitamín A

K růstu tkání, k činnosti sliznic, ke zvýšení odolnosti proti chorobám, proti kornatění tepen.

Poruchy vidění za šera a jiné oční poruchy, poruchy kožní, snížení růstu u dětí.

Petrželová nať, pažitka, špenát, mrkev, tykev, zelí čínské, kopr, salát hlávkový, meloun, chřest.

 

Vitamín B

thamin

Pro výživu nervového systému, k odolnosti proti hnisavým infekcím, pro osoby fyzicky namáhavě pracující, hlavně za chladného počasí.

Nechutenství, únava, záněty nervů, poruchy srdeční činnosti, obrny končetin. V Asii nemoc beri – beri

Fazole, hrách, zelený hrášek, chřest, pažitka, kukuřičné palice, květák, petrželová nať, špenát, kapusta hlávková.

 

Vitamín B

riboflavin

K podpoře růstu, k vnitrobuněčnému dýchání, při trávení glycidů (uhlohydrátů)

Poruchy sliznic, rtů a jazyka, zvýšená únava, poruchy zažívací a zrakové, (světloplachost), zvýšená únava.

Hrách, petrželová nať, kapusta hlávková, pažitka, fazole, špenát, chřest, kapusta růžičková, fazolové lusky, zelený hrášek.

 

Vitamín B

pyridoxin

Při látkové výměně bílkovin, proti kožním a nervovým poruchám, k podpoře výkonnosti srdečního svalu.

Zvracení, snížená tvorba krevního barviva, a změny kožní (například u těhotných žen, dětí živených jen sušeným mlékem aj.)

Hrách, růžičková kapusta, pór, brambory, květák, petrželová nať.

 

Kyselina listová

K tvorbě krve.

Poruchy v tvorbě červených a bílých krvinek (chudokrevnost), nervové poruchy, průjmy.

Chřest, špenát, kapusta hlávková, petrželová nať, kapusta růžičková, květák, zelený hrášek, zelí, salát hlávkový, pastinák.

       

Vitamín

 PP niacin,

kyselina

nikotinová

Pro přeměnu cukru v organismu.

Poruchy střevní, kožní a nervové – nemoc pelagra.

Hrách, fazole, zelený hrášek, kapusta, brambory, kukuřičné palice, petrželová nať, chřest, paprika zeleninová.

       

Vitamín C

K podpoře odolnosti proti nákazám a k tvorbě krve.

Únava, snížená odolnost proti nemocem ( například chřipce), krvácení z dásní, snížení růstu, v nejtěžších případech kurděje.

Křen, petržel naťová, cibule sečka, paprika, kopr, kapusty hlávková, růžičková a kadeřavá, pažitka, kerblík, špenát, ostatní košťálové zeleniny, chřest, rajčata, petržel kořenová.

 

Vitamín P citrin

K zachování pružnosti cév.

Krevní výrony.

Paprika zeleninová

 

Vitamín E

K správnému tělesnému vývoji, zvláště v době dospívání, a ke správné činnosti pohlavních orgánů.

Neplodnost, poruchy v nervové a svalové tkáni.

Brokolice, kapusta růžičková, kadeřavá a hlávková, zelený hrášek, fazole, salát, polníček, petržel, celer.

 

Vitamín K

K regulaci srážení krve

Špatná srážlivost krve, dlouho- trvající krvácení.

Špenát, květák, zelí, kapusta, rajčata, luštěniny.

 

 

Vápník

Ke stavbě kostí a zubů, k dobré činnosti nervů a srdce, při srážení krve.

Poruchy kostí a zubů.

Mák, pažitka, petržel naťová, nať celeru, fazole, ředkev, kapusta hlávková, cibule sečka, špenát.

 

Fosfor

Ke stavbě kostí, svalů a nervů.

Poruchy kostí a zubů.

Mák, fazole, hrách, hrášek zelený, petržel naťová i kořenová, pastinák, kapusta růžičková a hlávková, křen, ředkev, brambory.

 

Železo

Pro tvorbu červeného krevního barviva a dýchacích tkání.

Chudokrevnost.

Mák, pažitka, fazole, hrách, petržel naťová, špenát, kapusta hlávková, ředkev, kapusta růžičková, fazolové lusky, květák, pór, ředkvička, červená řepa

 

Hořčík

Ke stavbě kostí, zubů a chrupavek, k ochraně srdce.

Zpomalený růst dětí, srdeční choroby.

Fazole, hrách špenát, salát, petržel, křen, zelený hrášek, brambory, pastinák.

 

Poznámka:  Jednotlivé druhy zelenin v posledním sloupci jsou řazeny za sebou sestupně od nejvyšších výživných hodnot k těm nižším.