Zimní mrazy

tupeň poškození závisí na vhodnosti lokality, citlivosti odrůdy, míře vyzrání letorostů, výnosu hroznů, termínu sklizně a významně rovněž na intenzitě narušení ekologické rovnováhy - nevyrovnanosti výživy vinice. Jako prvá bývají poškozena očka, kambiální, později i dřevní pletiva réví, případně i ramen a kmínků.

Stupeň poškození závisí na vhodnosti lokality, citlivosti odrůdy, míře vyzrání letorostů, výnosu hroznů, termínu sklizně a významně rovněž na intenzitě narušení ekologické rovnováhy - nevyrovnanosti výživy vinice. Jako prvá bývají poškozena očka, kambiální, později i dřevní pletiva réví, případně i ramen a kmínků. K poškození může dojít již při teplotách kolem -15°C v závislosti od trvání mrazů, teplotních výkyvů atd. Ochrana: Již při zakládání vinice musíme dbát na vhodnost lokality i z hlediska poškození révy vinné mrazem. to znamená vyhnout se mrazovým kotlinám, rovným polohám pod úrovní okolního terénu atd. Důležitý je výběr odolných odrůd a správná agrotechnika a výživa. Přímou ochranou je přiorávání půdy ke kmínkům, na nichž jsou rezervní očka. Po určité době asi po 10 letech, je rovněž vhodné obnovit kmínky. Řez je přizpůsobit míře poškození zimních oček. Tu zjišťujeme kontrolou jejich zdravotního stavu (naříznutí oček, narašení v teple, prohlídka iniciací pod binokulární lupou). Při podezření na poškození mrazem je třeba odložit řez na počátek rašení, nebo ponechat dostatečnou rezervu oček a následně provést potřebnou redukci.