Nedostatek hořčíku

Listová pletiva mezi hlavními žilkami žloutnou. Třapina odumírá. Žilky a jejich okolí zůstávají zelené, přičemž se tento zelený pás od bazální k apikální části zužuje. U modrých odrůd se pletiva barví do červena až karmínově a opět je typickým znakem zelený pás okolo hlavních žilek, zužující se směrem k okrajům listů.

Příznaky: Listová pletiva mezi hlavními žilkami žloutnou. Třapina odumírá. Žilky a jejich okolí zůstávají zelené, přičemž se tento zelený pás od bazální k apikální části zužuje. U modrých odrůd se pletiva barví do červena až karmínově a opět je typickým znakem zelený pás okolo hlavních žilek, zužující se směrem k okrajům listů. Listy s těmito příznaky se nacházejí v dolní a střední části keřů. Na podnožové révě jsou příznaky nedostatky hořčíku odlišné. Na okraji a mezižilkových pletivech vznikají nekrotické skvrny, které se mohou spojit, nebo vytvářejí kolem okraje listů nápadný věnec. Odumírání třepiny se objevuje na počátku zrání. Na třapině  vznikají oválné, zpočátku žlutavé, později hnědé až černé, ostře ohraničené skvrny. Ty se zvětšují a zachvacují celý obvod třapiny. Třapina vadne a poškozená část hroznu odumírá. Za trvale vlhkého počasí padají celé části hroznů na zem.
Příčiny vzniku: Nedostatek hořčíku zpravidla doprovází rovněž nedostatek válníku a vyšší hladina draslíku. Škodlivost podporuje především chlad a vlhko během kvetení.
Ochrana: Při akutním nebezpečí ošetřujeme těsně před, nebo na počátku zaměkání, nejpozději při prvních příznacích 2x po 7 až 10 dnech CaCl2 (0,5%) a MgCl2 (0,5%), případně síranem hořečnatým (3 - 5%), který však mívá slabší účinek. K dlouhodobé ochraně je potřebné vyhnojení půdy podle výsledku analýz.