Růstové herbicidy

K poškození růstovými herbicidy nejčastěji dochází při ošetřování obilnin vinice, pokud je herbicidní přípravek větrem zanesen do vinice. Úlety herbicidů mohou révu výrazně poškodit především v období intenzivního růstu, kdy je réva nejcitlivější.

K poškození růstovými herbicidy nejčastěji dochází při ošetřování obilnin vinice, pokud je herbicidní přípravek větrem zanesen do vinice. Úlety herbicidů mohou révu výrazně poškodit především v období intenzivního růstu, kdy je réva nejcitlivější. K poškození může dojít i při přímém ošetřování vinice, které se sice provádí v pozdějších fenofázích, kdy je réva méně citlivá, pokud není zajištěno dokonalé usměrnění herbicidu k plevelům. Příznaky zasažení jsou typické: poškozené listy ztrácejí charakter révového listu. Typické je prosvětlení a zbujení nervatury, která je chaoticky uspořádaná. Zoubky listů jsou zřetelně zahrocené, listová čepel je stažená do tvaru vějíře. Řapíkový úhel bývá otevřený, Čepel listů je drsná. Žilnatiny listů je v procházejícím světle výrazně průsvitná. Poškození může vyvolat stáčení, případně i odumíraní vegetačních vrcholů, úponků a třapiny. Někdy dochází k trhání kůry na nodech a vytváří se zde zával ve formě nádoru. pokud je réva zasažena krátce před květem, dochází ke sprchání, případně k zasychání květenství. V těchto případech je úroda silně ohrožena. Nepříznivé následky mohou přetrvat i do následujícího roku.
Ochrana: Preventivně je třeba při aplikacích dodržovat izolační vzdálenost od vinic, postřikovat nízkým tlakem a to jen za bezvětří. Škody je možno zmírnit několikanásobným hnojením na list komplexními listovými hnojivy.