CHOROBY - Svinutka révy vinné

Obvykle od počátku června dochází ke svinování okrajů listů směrem dolů. Nejdříve se svinují bazální listy a postupně i ostatní listy na letorostech. Svinuté listy jsou drsnější, mastné a křehké.

Příznaky: Obvykle od počátku června dochází ke svinování okrajů listů směrem dolů. Nejdříve se svinují bazální listy a postupně i ostatní listy na letorostech. Svinuté listy jsou drsnější, mastné a křehké. Listy nemocných keřů se dříve vybarvují u bílých odrůd do žluta a u modrých odrůd do červena. Často jsou nejdříve zbarvena mezinervová pletiva a okolí žilek zůstává zelené. Silně postižené keře později raší, slaběji rostlou, mají kratší a slabší réví, méně kvetou a květenství sprchávají
Význam: V našich podmínkách se jedná vzhledem k rozšíření a škodlivosti o hospodářsky nejvýznamnější virové onemocnění révy vinné. U silně postižených keřů dochází k podstatnému snížení  množství a jakosti sklizně.
Biologie
Hostitelské rostliny:
Svinutka postihuje révu vinnou, křížence mezi révou vinnou a ostatními révami i podnožové révy. U podnoží se vyskytuje většinou latentně. Z odrůd révy vinné jsou velmi náchylné Burgundské bílé, Burgundské šedé, Burgundské modré, Chardonnay, Chrupka bílá, Chrupka červená, Chrupka Jalabertova, Müller Thurgau a Veltínské zelené.
Ekologie: Svinutku může zapříčinit virus svinutky révy vinné, u kterého byly prokázány 3 serotypy, A virus révy vinné a B virus révy vinné. Původci svinutky jsou serologicky aktivní. Svinutky se přenášejí při vegetativním množení (řízek, očko) a A virus révy vinné je také přenášen larvami červce Pseudococcus longispinus.
Ochrana: Ochrana spočívá především v důsledné selekci a zajištění produkce bezvirového výsadbového materiálu.