BAKTERIÓZY - Bakteriální nádorovitost

Nejčastěji na hlavě keře a na kmíncích se objevují různě velké a utvářené nádory. U sazenic jsou nádory obvykle v místě srůstu roubu a podnože a na bázi podnožového řízku. Nádory jsou zpočátku bílé, měkké, květákovité.

Nejčastěji na hlavě keře a na kmíncích se objevují různě velké a utvářené nádory. U sazenic jsou nádory obvykle v místě srůstu roubu a podnože a na bázi podnožového řízku. Nádory jsou zpočátku bílé, měkké, květákovité. POzději tvrdnou a dřevnatí. Postižené keře mají světlejší a menší listy a kratší a slabší přírůstky. Charakteristické je otáčení listů rubem nahoru. Postižené keře slaběji rostou a dávají menší a méně kvalitní sklizeň. Výnos bývá snížen o 20 - 50%. U napadených keřů dochází k horšímu vyzrání dřeva. A. tumefaciens je široce polyfágní bakterie, která napadá révu vinnou, podnožové révy, většinu druhů ovocných dřevin i další dřeviny a byliny. Bakterie přetrvávají v pletivu napadených rostlin v půdě. Při systémovém napadení se onemocnění šíří množitelským materiálem. K infekci z půdy dochází vždy přes poranění. K infekcím dochází především za teplého a vlhkého počasí. Optimální jsou teploty v rozmezí 20 - 22°C. Kyselá půdní reakce omezuje výskyt onemocnění. Opakovaným pěstováním náchylných rostlin dochází k silnějšímu zamoření půdy. Silnější bývají výskyty na pozemcích, kde se dlouhodobě a opakovaně provozuje školkařská výroba. Časté je napadení vinic v letech po významném poškození kmínků zimním mrazem.
Ochrana: Vzhledem k možnosti systémového onemocnění révy vinné je důležitá fytosanitární selekce a produkce zdravého výsadbového materiálu. Ve vinicích je třeba zabránit nebo omezit poranění včetně poškození zimním mrazem a případná poranění ošetřit. Významný je dostatečný časový odstup při obměně porostů. Riziko napadení omezuje pečlivá agrotechnika a zejména harmonická výživa, která zajistí plnou vitalitu keřů. Perspektivní k ochraně proti virulentním kmenům nádorovitosti, zejména ve školkách, je aplikace Agrobacterium tumefaciens - kmene 84, produkujícího na kořenech rostlin bakteriocin.