ŠKŮDCI - Obaleč mramorovaný, Obaleč jednopásý

Skupiny květů v květenství, resp. několik bobulí v hroznu, je sepředeno hustou "pavučinkou". V zámotku, nebo uvnitř vyžraných bobulí, je jedna nebo i několik housenek. Housenky obaleče jednopásého jsou až 10 mm dlouhé, zelenohnědé se žlutavou hlavou schránkou.

Příznaky: Skupiny květů v květenství, resp. několik bobulí v hroznu, je sepředeno hustou "pavučinkou". V zámotku, nebo uvnitř vyžraných bobulí, je jedna nebo i několik housenek. Housenky obaleče jednopásého jsou až 10 mm dlouhé, zelenohnědé se žlutavou hlavou schránkou. Housenky obaleče mramorovaného jsou hnědočervené s hnědočernou hlavou. Motýli mají délku těla asi 5 - 6 mm, rozpětí křídel 10 - 12 mm, zbarvení pestře mramorované (Obaleč mramorovaný), resp. žluté s širokým černým pruhem napříč křídel (Obaleč jednopásý).
Význam: Škodlivost housenek 1. generace bývá při normální násadě květů až do napadení 10 - 30% květenství tolerovatelná. Ochrana bývá účelná např. po poškození révy mrazem. Housenky 2. generace jsou podstatně škodlivější, protože místo žíru housenek bývá také vstupní branou pro napadení hroznu plísní šedou, která může hrozen zcela zničit. Hladinou škodlivosti 2. generace u moštových hroznů je výskyt housenek asi v 5% hroznů. Orientačně lze odhadnout intenzitu výskytu obaleče i na základě náletu samců do feromonového lapače. Účelnost ochranného zásahu je možné orientačně odhadnout podle náletu samců do feromonových lapačů. Pokud do lapače nalétne na začátku hromadného letu během 24 hodin v průměru více než 8 - 10 samců obaleče jednopásého nebo obaleče mramorovaného, doporučuje se ošetření. Mezi náletem samců do feromonových apačů a napadením hroznů housenkami však není úzká závislost. Škodlivost housenek částečné 3. generace, které se vyvíjí v dozrávajících bobulích, je zanedbatelná.
Biologie
Hostitelské rostliny:
Oba druhy jsou polyfágní, avšak přednostně se vyvíjejí na révě vinné.
Vývojový cyklus: Kukly přezimují v lehkém zápředku v borce starého dřeva révy. Motýli přezimující generace se líhnou asi od 20. dubna. Oplodněné samičky kladou vajíčka jednotlivě na květenství révy. Po 8 - 12 dnech (dle teploty) se z vajíček líhnou housenky. Ty se vžírají do květů a po 3 - 4 týdnech žíru se kuklí. Asi po 10 dnech se z kukel líhnou motýli letní generace. Vývoj vajíček 2. generace trvá 5 - 7 dnů. Obaleč mramorovaný mívá v teplých letech částečnou 3. generaci, jejíž housenky se vyvíjejí ve zrajících hroznech.
Ekologie: Obaleč mramorovaný je hojnější v teplejších oblastech a v letech s teplejším počasím. Obaleč jednopásý je hojnější v chladnějších, okrajových oblastech pěstování révy vinné a ve vlhčích letech. Nízká vzdušná vlhkost snižuje podíl přežívajících vajíček. Motýli létají z večera, intenzivní aktivita je při teplotách nad 20°C. Na ekologicky obhospodařovaných plochách mohou být vajíčka 1. generace z více než 90% parazitována parazitoidy rodu Trichogramma. Housenky a kukly napadá mnoho druhů blanokřídlých parazitoidů, zlatoočka, slunéčka, pavouci a hmyzožravci ptáci (sýkorky aj.).
Ochrana
Nepřímá:
Ve vinicích s kvetoucí bylinnou vegetací v meziřadích a s dlouhodobějším uplatněním zásad IP bývá významný podíl vajíček, housenek i kukel redukován parazitoidy a predátory. Zajištění stálé přítomnosti kvetoucích bylin ve vinici a vyřazení neselektivních pesticidů podporuje přirozené nepřátele obalečů.
Přímá: K určení optimálního termínu ochranného zásahu je vhodné použít feromonové lapače. Preparáty na bázi B. thuringiensis kurstaki se aplikují v době maximálního líhnutí housenek z vajíček, tj. u 2. generace asi 5 - 7 dnů po maximu letu samců do feromonových lapačů. V případě 1. generace asi 10 dnů po maximu letu. Přípravky inhibující biosyntézu chitinu se aplikují v době maximálního letu obalečů do feromonových lapačů, což je rovněž doba maximálního kladení vajíček. Perspektivní je rovněž metoda matení samců feromony.