Píďalka - Různorožec trnkový

Do rašících oček jsou vyžrané dírky (na rozdíl od srnci, zvěře, která ukusuje celá očka). V noci je možné najít typické housenky píďalek s třemi páry noh dvěma páry panožek na konci těla. Přesto, že se housenky ve sne ukrývají na dřevě révy, případně na drátek drátěnky, není snadné je pro mimořádně dobré krycí zbarvení najít.

Příznaky: Do rašících oček jsou vyžrané dírky (na rozdíl od srnci, zvěře, která ukusuje celá očka). V noci je možné najít typické housenky píďalek s třemi páry noh dvěma páry panožek na konci těla. Přesto, že se housenky ve sne ukrývají na dřevě révy, případně na drátek drátěnky, není snadné je pro mimořádně dobré krycí zbarvení najít. Housenky lze zjistit i lehkým poklepe na drátěnku, protože část housenek se poté spouští na vláknu k zemi.
Význam: Píďalka různorožec trnkový se ve škodlivém množství vyskytuje lokálně, kdy na jaře housenky po přezimování způsobují takové poškození vinic, jež vyžaduje ochranu. Hladina a práh škodlivosti zatím nejsou známy.
Biologie
Hostitelské rostliny:
Polyfágní druh žijící na různých druzích dřevin a bylin.
Vývojový cyklus: Druh má dvě generace. motýli první generace létají v květnu a červnu, 2. generace v srpnu až říjnu. Druhá generace bývá hojnější. Z vajíček motýlů 2. generace se na podzim líhnou housenky, které přezimují v prasklinách borky a v podobných úkrytech. Na jaře začíná aktivita housenek na začátku rašení révy.
Ekologie: Píďalka různorožec trnkový má obdobné spektrum parazitů a predátorů jako jiné druhy píďalek.
Ochrana
Nepřímá:
Ochrana a podpora přirozených nepřátel.
Přímá: Lokální ošetření rašící révy ekotoxikologicky přijatelnými organofosfáty. Ve zkouškách jsou rovněž preparáty na bázi B. thuningiensis.