Reberbora

30 Kč

Rheum rhabarbarum
Je výborným zdrojem vitamínu B. Zejména niacinu pro krevní oběh a energii buněk, a kyseliny listové pro krvetvorbu, a pantotenové pro zdravou pokožku a vlasy. Z minerálů obsahuje vápník, draslík a mangan, dále i železo, hořčík, fosfor, jód. Obsahuje velké množství vlákniny, která zbavuje tělo toxinů a povzbuzuje střevní peristaltiku, pomáhá při zácpě. Je močopudná. Dokáže na sebe vázat tuk. Podporuje metabolismus.
Rebarboru sklízíme od poloviny května do poloviny června, do dne svátku sv. Jana, do 24. června do letního slunovratu. To obsahuje převážně kyselinu jablečnou. Jak stárne, prudce se v ní zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a už není tak bezpečná. Od konce června ztrácí svou křehkost a její chuť je nepříjemně kyselá.

Dostupnost: od poloviny dubna

Množství rostlin

Reveň, Rebarbora, Rheum rhabarbarum, vytrvalá, bez problémů přezimuje
Často ji na zahrádkách vídáme mezi ovocnými stromky nebo keři, na okrajích, v rozích. Potřebuje alespoň 1 x 1 metr prostoru. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči, musí mít jen dostatek vody a dobré hnojení. Rebarbora má ráda vápenitou půdu, je proto vhodné jednou za 3 roky vápnění. Rebarbora se dostává do módy, protože obsahuje spoustu látek, které prospívají zdraví. Stimuluje činnost ledvin, zažívacího traktu.

Rebarbora v kuchyni: U rebarbory se jí pouze její řapíky, ne listy. Listy jsou už od počátku velmi bohaté na kyselinu šťavelovou. O zralosti rebarbory nerozhoduje barva. Jestli je rebarbora výrazně červená, nebo nazelenalá záleží na její odrůdě. Obě jsou vhodné k dalším úpravám. Z rebarbory se před úpravou musí pomocí nože odstranit, stáhnout, tuhá vlákna a slupky. Rebarbora by se měla jíst vždy tepelně upravená, vařená, pečená aj. Rebarbora by při tepelné úpravě neměla přijít do kontaktu s hliníkem. Reaguje s kyselinou šťavelovou a dostává se do zeleninových jídel.

95