Pažitka pravá

20 Kč

Allium schoenoprasum
Pažitka je plodinou druhé trati a může vytrvat na stanovišti několik let. Vyžaduje záhřevné polohy a kypré hlinitopísčité půdy bohaté na humus. Osivo vyséváme od března do srpna mělce do hnízd. Můžeme též předpěstovat sadbu z výsevu únor–duben, s výsadbou od dubna do května po 20 rostlinách do hnízda. Pěstební spon je 20 x 20, tj. 250 hnízd na 10 m2, nebo řádky 30 cm. K rychlení používáme trsy vyryté na podzim, které se po kratším promrznutí přenášejí do skleníku.

Dostupnost: od poloviny března

Množství rostlin

Pažitka pravá, Allium schoenoprasum, - trvalka, při nakopčení přezimuje
Pažitka vyžaduje těžší, hlinitou a humózní půdu dobře zásobenou živinami. Není náročná na polohu, ale nedaří se jí v lehkých a suchých půdách. Pokud si přejeme, aby nám rostly na zahradě pěkné trsy s bohatou natí, poskytneme pažitce dostatek živin a vláhy. Pažitku pravidelně seřezáváme, aby dorůstaly stále nové a pěkné natě. Pokud bychom ji neseřezávali, natě začnou žloutnout, ztratí chutnost a neporostou. Po seřezání ji dobře zalijeme a pažitka se opět brzy zazelená.
Pokud je vlhké počasí, pažitku není třeba zalévat. Při suchém počasí ji zaléváme pravidelně, stačí vždy po několika dnech, ale důkladně.
Pažitka roste ve výživné půdě velmi dobře, je silná a má výbornou chuť. Pravidelně ji seřezáváme, abychom podpořili její bujný růst.

Pažitky si považujeme kvůli obsahu důležitých látek a její výborné chuti. Používáme především čerstvou, nejlepší je drobně nakrájená k posypání jídel. Je to důležitá rostlina k rychlení, je ceněná pro obsah vitamínů a živin. V zimě a v předjaří ji můžeme pěstovat za oknem. Trsy lze po přemrznutí postupně nosit do tepla a takto rychlit na prosvětleném parapetu. Díky tomuto postupu ji můžeme mít čerstvou celou zimu.
Pažitka pěstovaná na záhonech raší velmi časně a brzy na jaře nám poskytne chutnou a svěží nať. Pažitka patří mezi cibuloviny a její chuť připomíná nať cibule. Na rozdíl od cibule ale vyniká jemností.
Nejlepší je nakrájená na velmi nadrobno. Pažitkou sypeme polévky, pomazánky, bramborová jídla a další jídla. Všemu dá velmi lepší chuť. Pochutinou jsou jarní smažená vajíčka posypaná jemně nakrájenou pažitkou. Nejjednodušší způsob skladování jemně nakrájených natí je mražení. Pokud máme její přebytky, nakrájíme ji nadrobno a uložíme do mrazničky. Můžeme ji také nakrájet a uložit do soli.

Rozkvetlá pažitka se k jídlu příliš nehodí, nať s květy je nejlepší seřezat (nebo ostříhat), a buď dát do vázy nebo hodit na kompost. Když ale použijeme některé květy pažitky ke zdobení jídel, vůbec to nevadí, alespoň náš pokrm bude lákavější pro oči. Nať pažitky po seřezání brzy znovu poroste, pravidelným seřezáváním se podporuje pěkný růst kvalitních natí.

40