Coriandrum sativum svým vzhledem se podobá petrželi. Semena koriandru bývají často součástí kořenících směsí, jako je kari nebo garam masala. Jsou velice aromatická a mají výraznou, nasládlou chuť. Špetku koriandru můžete použít například pod tučná masa, po kterých vám pak nebude tolik těžko. Skvěle ladí také k drůbežímu a hovězímu masu a rybám. Ochutit s ním můžete nejen polévky, omáčky a houby, ale také dezerty, marmelády, čatní nebo vánoční cukroví. Listům koriandru se přezdívá „čínská petržel“ a skvěle se hodí například do polévek nebo všude tam, kde se obvykle přidává klasická petržel. A co s kořenem? Ten se v kuchyni většinou používá podobně jako klasický zázvor.
Koriandr setý, Aroma, Coriandrum sativum, - letnička Rostlina tvoří krásné růžice jemně zelených listů ve tvaru krajky. Ve chvíli, kdy se oteplí, rostlina tvoří dlouhý a vytáhlý květní stonek. Ten nese jemně stavěná květenství s bílými či narůžovělými květy, ty později tvoří semena. Koriandru se daří na plném slunci v bohaté a dobře odvodněné půdě, ideální pH je mezi 6,2 až 6,8. V teplém a chráněném stanovišti koriandr zvládne i mírný polostín v odpoledních hodinách. Do půdy je vhodné přimíchat rozložený kompost. Půdu udržujte vlhkou po celou dobu pěstování. Koriandr sklízejte postupně, kousek nad zemí odstříhávejte drobné lístky, později v létě celé natě. Nesklízejte více než třetinu rostlin najednou. Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Koriandru se říká „čínská petržel“. Přidávají se do polévek, dušených pokrmů se zeleninou i masem, k rybám, do ovocného chutney. Jsou dobré také s kokosovým mlékem, okurkou, do zeleninových salátů, s mořskými plody, s luštěninami, v rýži nebo i ve vařených bramborách. Je dobré listy koriandru raději zamrazit s trochou vody než je sušit. Sušené už nemají takovou dobrou chuť, takže se ani v sušeném stavu při vaření nepoužívají. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek, paštik a pod tučná masa. Vždy se přidávají až na závěr tepelné úpravy, aby neztratila chuť a aroma.
Coriandrum sativum svým vzhledem se podobá petrželi. Semena koriandru bývají často součástí kořenících směsí, jako je kari nebo garam masala. Jsou velice aromatická a mají výraznou, nasládlou chuť. Špetku koriandru můžete použít například pod tučná masa, po kterých vám pak nebude tolik těžko. Skvěle ladí také k drůbežímu a hovězímu masu a rybám. Ochutit s ním můžete nejen polévky, omáčky a houby, ale také dezerty, marmelády, čatní nebo vánoční cukroví. Listům koriandru se přezdívá „čínská petržel“ a skvěle se hodí například do polévek nebo všude tam, kde se obvykle přidává klasická petržel. A co s kořenem? Ten se v kuchyni většinou používá podobně jako klasický zázvor.