Santolina viridis Rostlina silně voní po nakládaných olivách či po olivovém oleji. Používá se ji jako léčivá, užívá se k rostlinu k masážím revmatických a bolavých kloubů. Stejně účinná na nemocné klouby je čerstvě natrhaná ve vodní lázni, kdy v teplé vodě se plně uvolní její silice. Z květů se připravuje posilující čaj. Stejně dobře se uplatní ve všech středomořských kuchyních do zeleninových salátů, těstovin, k rybám, na rajčata apod.
Olivová bylinka, Svatolína rozmarýnolistá, Santolina viridis, - vytrvalá, mrazuvzdorná až do –17°C má světle zelené roztřepené listky, koncem června se objeví malé žluté kvítky. Keříky se používají i jako dekorativní rostliny do skalek a suchých zídek. Krásně ale ozdobí i trvalkové záhony či obruby záhonů. Bylinku je potřeba pravidelně seřezávat. Podpoří se tak její bohatší růst. Pro plné aroma je třeba rostlině poskytnout co nejvíce světla – vyžaduje slunné stanoviště a velmi propustnou zem, chudou na živiny. Zelené, jemné měkké lístky je možné použít do pokrmů celé nebo na jemno nakrájené. Lze ji pěstovat vysazenou přímo na záhon, ale na zimu je potřeba rostliny zakrýt. Nebo ji můžeme pěstovat jako přenosnou v květináčích, pro snadnější přezimování, přenesení do chladné, bezmrazé místnosti. Zároveň se velmi omezí zálivka. Je oblíbeným kořením především ke středomořským pokrmům a k vlastní výrobě bylinko-olejové směsi(pesta). Je vynikající také do marinád k hlávkovému salátu a k rajčatům, chutná výborně jako koření na ryby a pokrmy z nich, do omáček a k sýrům. Nechybí ve středomořských pokrmech, těstovinách, zeleninových salátech a v rybí kuchyni. Používá se k masážím revmatických a bolavých kloubů, do koupelí a mastí. Aroma sušených listů odpuzuje moly – stačí zavěsit kytičku do skříně.
Santolina viridis Rostlina silně voní po nakládaných olivách či po olivovém oleji. Používá se ji jako léčivá, užívá se k rostlinu k masážím revmatických a bolavých kloubů. Stejně účinná na nemocné klouby je čerstvě natrhaná ve vodní lázni, kdy v teplé vodě se plně uvolní její silice. Z květů se připravuje posilující čaj. Stejně dobře se uplatní ve všech středomořských kuchyních do zeleninových salátů, těstovin, k rybám, na rajčata apod.