Basella rubra malabarský špenát Je to krásná, rychle rostoucí letnička, která se podle způsobu pěstování plazí na záhonu v silné vrstvě, nebo se pne po opoře do výšky, aby vytvořila hustou, zelenou stěnu, nebo z nádob a truhlíků spouští husté, dlouhé převisy. Růžovobílé drobné květy rostou v klasech. Listy jsou veliké, dužnaté, celokrajné, srdcovitého tvaru. Z počátku mají světle zelenou barvu, která později přechází ve vínově červenou. Čerstvé listy se postupně otrhávají po celé léto. Jedí se syrové jako nejrůznější saláty, nebo se tepelně upravují. Nejznámějším zpracováním bazely je na špenát.
Bazela, Malabarský špenát, Basella rubra, - letnička Plazivé stonky ve své domovině dosahují délky až k deseti metrům, u nás jsou to 2 metry. Květy rostou v klasech, jsou drobné a růžovobílé. Plodem jsou tmavě fialové nažky, používané jako barvivo. Listy jsou velmi dužnaté, celokrajné, srdcovitého tvaru. Z počátku mají světle zelenou barvu, která záhy přechází ve vínově červenou. ' Je to krásná rostlina, která se buďto pne po opoře do výšky, nebo tvoří převisy. Nejlépe roste na jaře a na podzim, kdy není tak prudké slunce. Přímé slunce rostliny nutí vybíhat do květu, což může být pro pěstitele záměr. Půda by měla být středně těžká, mírně zásaditá a ne čerstvě vyhnojená. Bazela je rostlinou druhé až třetí tratě, přímé hnojení nedělá dobře. Není náročný na živiny. Dopřejte mu pravidelnou zálivku, která zajistí že listy zůstanou svěží a křupavé. Obsahuje vitamín A, B, vápník a železo, jsou i dobrým zdrojem vlákniny. Listy jsou dužnaté, šťavnaté a chutnají lehce nakysle. Čerstvé listy se mohou postupně otrhávat po celé léto. Mohou se jíst syrové jako saláty, nebo se přidávají do různých pokrmů teplé kuchyně. Nejznámějším zpracováním je špenát. Je možné sklízet mladé listy či celé rostlinky, které se hodí k přímé konzumaci. Větší listy se sestřihávají celé v růžici nad srdcem rostliny, čímž docílíte toho, že rostlina obrazí. Druhá úroda už ale nebude tak vydatná jako první, navíc, rostlina bude mít tendenci vybíhat do květu. Sklizené listy je nejlepší spařit a zamrazit. Zamrazená bazela vydrží dlouhou dobu. Čerstvé listy se mohou uchovávat v lednici až po dobu dvou týdnů. V našich podmínkách je nejlepší si předpěstovat sazenice, které se vysazují záhon, kde se pne po oporách, nebo do nejrůznějších nádob a truhlíků, aby vytvořila několika úžasných metrových převisů.