rostliny - Thymus citriodorus někde se uvádí, že jde o křížence, jinde, že jde o samostatný druh. Je to stálezelená trvalka, dorůstající výšky 20 cm. Vytváří kompaktní, hustě větvené keříky, s drobnými, oválnými listy. V létě jsou světle zelené a na zimu se vybarvují do bronzova. Během června až srpna tymián vykvétá drobnými, růžovo-fialovými kvítky. Celá rostlina výrazně voní a chutná po citronu. Nejtypičtějším využitím tymiánu citrónového je k rybímu masu. Perfektně se hodí také k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V lidovém léčitelství se využívá k léčbě nemocí dýchacích cest a trávicího traktu, léčí otoky a akné.
Tymián citronový, Thymolemon, Thymus citriodorus, - vytrvalá, mrazuodolný, přezimuje ale při nastýlce Citrónový tymián je na pohled k nerozeznání od tymiánu obecnému, některé mohou mít světlejší listy. Zásadně se liší vůní a chutí. Má výrazně citrónové aroma i chuť. Nejlépe mu vyhovuje slunečné až polostinné místo a dobře propustná půda bohatá na živiny. A suché polohy, nebo dobře propustné půdy. Takřka se nezalévá, a nehnojí. Bude se mu dobře dařit na okrajích trvalkových záhonů, ve skalkách, v bylinkových zahrádkách. Poměrně malé tuhé listy vyrůstají na krátkých řapících a jsou svrchu sytě zelené, zespodu světlé a jejich okraje jsou podvinuté. Nejtypičtějším využitím tymiánu citrónového je k rybímu masu. Hodí se také k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. Dá se použít do každého receptu, který vyžaduje citrónové aroma a navíc jeho svěží vůně ‚zlehčí‘ těžká a tučná jídla
rostliny - Thymus citriodorus někde se uvádí, že jde o křížence, jinde, že jde o samostatný druh. Je to stálezelená trvalka, dorůstající výšky 20 cm. Vytváří kompaktní, hustě větvené keříky, s drobnými, oválnými listy. V létě jsou světle zelené a na zimu se vybarvují do bronzova. Během června až srpna tymián vykvétá drobnými, růžovo-fialovými kvítky. Celá rostlina výrazně voní a chutná po citronu. Nejtypičtějším využitím tymiánu citrónového je k rybímu masu. Perfektně se hodí také k drůbeži, mořským plodům, jehněčímu masu, dušené zelenině nebo bramborám. V lidovém léčitelství se využívá k léčbě nemocí dýchacích cest a trávicího traktu, léčí otoky a akné.