Košík0(0)
Fenykl obecný,...
33 Kč
Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně.
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.
Kompaktně rostoucí letnička s výrazně aromatickou natí, je vhodná pro výrobu bazalkového oleje i pro okrasné pěstování. Semena vyséváme v březnu až dubnu na povrch substrátu a lehce přihrneme. Mladé rostlinky v příliš hustých výsevech zahnívají. Vysazujeme v květnu na chráněné místo s plným sluncem. Zaštipováním se zabrání nežádoucímu kvetení.
Keříčkovitě rostoucí letnička s výrazně aromatickou natí. Odedávna se pěstuje jako kořeninová, léčivá i medonosná rostlina. Pro vytvoření kompaktní bohatě olistěné a rozvětvené rostliny je vhodné zaštipovat kvetoucí výhony. Čerstvou nať můžeme sklízet po celou vegetační dobu, pro sušení sklízíme nať na počátku kvetení a sušíme při teplotě do 35 °C, pro zachování typické vůně i chuti však doporučujeme čerstvé, jemně nasekané listy bazalky naložit do olivového oleje. V kuchyni se používá do salátů, mletých mas a rybích pokrmů, do aromatických octů. Čaj povzbuzuje trávení a pomáhá u zánětů horních cest dýchacích.
--------------------
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) byla oblíbeným kořením již před tisíciletími a kytice a věnce z bazalky byly nalezeny i v hrobkách faraónů. Bazalka pochází z Přední Indie a v současné době se pěstuje v mnoha odrůdách po celém světě. Jednou z odrůd je bazalka svatá, zvaná Tulsi, která vyniká velkou škálou léčivých vlastností. U nás je nejoblíbenější nenáročná keříčková neboli řecká bazalka.
Vzhled bazalky
Bazalka pravá je jednoletá, příjemně vonící bylina, vysoká 30 až 50 cm. Je bohatě větvená s hranatou lodyhou a podlouhlými, oválnými listy. Kvete od června do září. Pokud se bazalka průběžně nesklízí, vytvářejí se na lodyze bělavá nebo růžová květenství.
Pěstování bazalky
Bazalka má ráda teplé a slunné stanoviště s humózní, dobře propustnou půdou. Vyséváme ji v bytě nebo pod sklo, teplota v místnosti by měla být 15 – 20 st.C. Semena klíčí na světle, takže je do půdy jen lehce zatlačte a misku se semeny postavte na parapet za sklo nebo do skleníku. Semenáčky postupně vyjednocujte a mladé rostlinky zaštípněte, aby se rozkošatily. Ven ji můžete vysadit teprve až nehrozí žádné mrazy, ve vzdálenosti asi 20 cm od sebe. Bazalku nepřesazujte. Tato bylinka vám poroste dobře i v květináčích na parapetu. Květinku zalévejte pouze v dopoledních a poledních hodinách, nikdy ne večer! Bazalku nenechte nikdy vyschnout, ale ani ji nepřelévejte, dochází pak k hnilobě stonku. Při vysokých teplotách můžete rosit listy.
Sklizeň a zpracování bazalky
Sklízíme listy před rozkvětem a to po celou sezonu – od května do září. Sklízíme za sucha, nejlépe v poledních hodinách, seříznutím u země. Bazalku sušíme ve stínu, umělá teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 st.C. Listy bazalky můžeme také zmrazovat, ztrácí se tím ale její aroma.
Bazalka jako užitečný soused
Bazalka pomáhá rajčatům odolávat škůdcům i chorobám a zlepšuje jejich chuť, vysazujte ji ale hned vedle nich, ne do mezer vedle. Nesnese se s routou vonnou, proto ji k routě nesázejte. Bazalka odpuzuje komáry, mouchy a ovocné mušky, proto je vhodné dát pár čerstvých lístků do mísy s ovocem.
Bazalka usnadňuje trávení, příznivě ovlivňuje činnost zažívacího traktu a je účinná při poruchách dolních cest močových. Na tyto potíže se připravuje výluh.
2 čajové lžičky lístků bazalky zalijeme 0,5 l vroucí vody. Pijeme 2x denně.
Silné éterické oleje bazalky uklidňují nervy a snižují stres z přepracovanosti, čaj z bazalkových listů pomáhá při křečích žaludku a střev a také zvyšuje chuť k jídlu.
Do horké vody přidáme lístky bazalky a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 2 až 3 šálky čaje denně.
Přelijte 1 plnou hrst čerstvých bazalkových listů ¼ litrem vroucí vody a nechte 15 minut odstát. Poté s touto vodou vykloktáme.
Bazalka se rovněž užívá na osvěžující koupele či obklady.
Použití bazalky v kuchyni
Bazalku používáme na téměř všechna jídla středozemní kuchyně, obzvlášť na pokrmy z ryb, pizzu a těstoviny, na saláty a zálivky těstovin. Hodí se také do polévek, na mletá a dušená masa a uzeniny, ale i na sýry a vejce. Je výborná v kombinaci s rajčaty, ať jiý syrovými či upravovanými. Pomáhá při trávení, proto se hodí i na těžší jídla. Můžeme ji také použít k dochucení olejů a octů.
2 hrsti bazalkových listů omyjte a osušte a nasekejte. Nasekejte 1 lžíci piniových oříšků a utřete 1 stroužek česneku. To vše smíchejte s 50 ml olivového oleje, osolte a opepřete. Dejte do malé skleničky a uložte v chladu.