Kotvičník

.

Dobromysl, oregano

Dobromysl, oregano

24 Kč

Trvalka nazývaná také vytrvalá majoránka. Pěstuje se pro aromatické listy používané podobně jako majoránka. Sklízíme v průběhu celého léta. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu.

Množství

Užití: působí silně protikřečově při křečovitých stavech včetně epilepsie. Prohlubuje sílu srdečního stahu a zlepšuje periferní i srdeční prokrvení, proto je vhodná při angíně pectoris i při srdeční ischémii.Tlumí křečovité břišní bolesti při zkaženém žaludku a při střevních zánětech.

Využívá se kvetoucí nať sbíraná po celé léto nejlépe před a kolem poledne.

Popis rostliny: je to vytrvalá rostlina s jemně ochlupenou, 40 cm vysokou lodyhou. Listy jsou převážně vstřícné, krátce řapíkaté, vejčité až oválné a postupně se odspodu k vrcholu zmenšují. Drobné, pyskaté květy jsou starorůžové až nafialovělé barvy a shlukují se v hlávky, zakončující vidlanovité laty. Trubkovitě zvonkovitý kalich je pětizubý, s krátce dvoupyskou korunou. Celá rostlina je příjemně aromatická.

-----------------------

Dobromysl obecná (Oregano) je blízkým příbuzným majoránky a často se také označuje jako „divoká majoránka“.

Dvě věci však dobromysl od majoránky odlišují – chutná trochu jemněji a je více odolná proti mrazu. Ale ani ona není zcela mrazu odolná. Když roste venku na zahrádce, přikryjte ji na zimu chvojím.

Dobromysl obecná (Oregáno) můžete vysít na záhon jako ostatně většinu koření. Ale pro domácí potřebu stačí jen jediná. Kupte si ji až v květnu jako rychlenou sazenici na trhu. Tak dobromysl získáte nejlépe.

Dotknete-li se bylinky a rozemnete-li mezi prsty jeden z jejích lístečků, ucítíte silnou výraznou vůni. Je to vůně omamná, přesto však důvěrně známá. Voní po italské kuchyni, po pizze.

Pokud jde o vůni, hodně záleží na tom, v jakém klimatu dobromysl (Oregáno) roste. Čím dále na jih, tím je aroma, které je ovlivněno půdou, teplem i prahnoucím sluncem, intenzivnější.

Dobromysl obecná (Oregáno) byla ve své historii využívána nejrůznějšími způsoby: jako nápoj lásky a talisman proti zlým kouzlům, jako prostředek na potírání škůdců, jako léčivá bylinka a vysazené na hrobech jako ukazatel cesty k blaženému žití.

 

Dobromysl (Oregáno) i dnes využíváme nejrůznějšími způsoby – sušenou nebo čerstvou v kuchyni či v moderním léčitelství.

Jako koření v kuchyni se používají vrcholky mladých výhonků a jednotlivé lístky. Sklízet je můžete po celé léto až do pozdního podzimu. Nejsilnější aroma má dobromysl (oregáno) přesně v době plného květu.

Sušíte-li dobromysl (oregáno) na zimu, odřízněte výhonky přibližně 5 cm nad zemí. Dejte pozor, abyste přitom nevytrhli kořeny. Větvičky svažte do svazků a pověste je na stinné, vzdušné místo, kde mohou schnout. Když jsou pak zcela suché, lístečky se sdrhnou a dají do sklenice s dobrým těsněním. Tam si aroma udrží po dlouhou dobu.

Jakožto typické italské koření je dobromysl (oregáno) samozřejmě vynikající do všech jižních jídel. K nim patří pizza a lasaně, nudlové omáčky a jídla z rajských jablíček. Koření však také saláty a polévky, ryby a masitá jídla, ragú a sekanou. Hodí se i k sýrovým jídlům a sádlu. Pomáhá zejména lépe strávit tučná jídla.

V léčitelství se používá dobromysl obecná (oregáno) jako prostředek k lepšímu trávení a také k povzbuzení chuti.

SEMO, rosteto
20

Vlastnosti

Balení
0,4 g