Košík0(0)
Tymián obecný
20 Kč
Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně.
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2022 je už v prodeji.
Využití – v čerstvé podobě i sušené:
· Nekalorické sladidlo pro tekutiny i pokrmy
· Stevie zvyšuje produkci insulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)
· Snižuje projevy pálení žáhy
· Zlepšuje trávení
· Ústní voda k výplachům nebo žvýkání lístků – omezuje zápach z úst, pomáhá v prevenci kazivosti zubů i paradentózy, jelikož má antibakteriální a protivirový účinek
· Pár kapek koncentrátu na vatičce k potírání poštípaných míst či hojících se ran, akné či ekzémů – uklidňující a hojivý účinek
· Snižuje únavu a únavový syndrom
· Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích
Zpracování:
Sušení: na vzdušném suchém místě, nejlépe části rostli zavěsit a následně po dokonalém vysušení rozdrtit.
Za čerstva : výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) , kterými přislazujeme tekutiny a pokrmy (vhodné i do těst) nebo lze lístky, ale také části rostliny, přímo přidávat do tekutin i pokrmů (nařezané na menší kousky) a konzumovat. Či vývar z byliny nebo najemno rozdrcené lístky bez řapíků.
Pěstování: Vhodná pro pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10°C zastavuje růst a při 5°C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Výhony lze již sklízet jakmile dosáhnou 40- 50 cm a krátíme je na cca 20 cm, další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. V případě pěstování ve skleníků stevie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat az 0,5 kg sušeného materiálu ! Na podzim listy žloutnou a opadají.
Přezimování: Rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10- 15 cm nad zemí a zimujeme ve vzdušné místnosti při teplotě 8-14°C, substrát by neměl úplně vyschnout. Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby. Po vyrašení prvních výhonů začínáme přihnojovat.
Zpracování:
Sušení: na vzdušném suchém místě, nejlépe části rostli zavěsit a následně po dokonalém vysušení rozdrtit.
Za čerstva : výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) , kterými přislazujeme tekutiny a pokrmy (vhodné i do těst) nebo lze lístky, ale také části rostliny, přímo přidávat do tekutin i pokrmů (nařezané na menší kousky) a konzumovat. Či vývar z byliny nebo najemno rozdrcené lístky bez řapíků.
Pěstování: Vhodná pro pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10°C zastavuje růst a při 5°C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Výhony lze již sklízet jakmile dosáhnou 40- 50 cm a krátíme je na cca 20 cm, další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. V případě pěstování ve skleníků stevie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat az 0,5 kg sušeného materiálu ! Na podzim listy žloutnou a opadají.
Přezimování: Rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10- 15 cm nad zemí a zimujeme ve vzdušné místnosti při teplotě 8-14°C, substrát by neměl úplně vyschnout. Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby. Po vyrašení prvních výhonů začínáme přihnojovat.
Bíle kvetoucí světlomilná tropická letnička (při správném zimování lze udržovat jako trvalku) dorůstající 70 cm s doloženými léčivými účinky a vysokou sladivostí (250 – 300 x sladší než sacharóza). Látka – glykosid – je stálý za tepla, nemění pH a nekvasí.