Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

3. Dangšen. Tan-šen

Dangšen, Tang-šen

50 Kč

Codonopsis pilosula. V tradiční medicíně se užívá při chronické únavě, vysokém krevním tlaku, ztrátě chuti k jídlu, vyčerpání po chirurgickém zákroku nebo porodu, nadýmání a diabetu.Zvyšuje imunitu a celkovou odolnost organismu, snižuje krevní tlak, ale užívá se i při chronickém kašli s hojným vykašláváním hlenů.

Dostupnost: v prodeji

Množství

Výrazně ovlivňuje astma a horečnaté stavy, zlepšuje libido i potenci u obou pohlaví, celkově stimuluje a posiluje, přitom ale prohlubuje spánek. Léčí záněty střev a ledvin, příznivě ovlivňuje diabetes II. Typu. Zvyšuje počet červených a snižuje počet bílých krvinek. Zvyšuje krevní tlak. Má také poměrně velký účinek protinádorový.

Pazvonek dangšen je vytrvalá liána, 2 až 3metry dlouhá, s masitým, mrkvovitým kořenem, zbarvením i vůní nápadně připomínající slavnější ženšen. Stonek je tmavě fialový, s řídkými chloupky, které se později ztrácejí. Listy jsou oválně vejčité a zašpičatělé, zvonkovité květy světle zelené a vně fialově skvrnité. Semeník je složen ze tří plodolistů a dozrává v tobolku, pukající otvory pod horním okrajem mezi žebry. Tobolka obsahuje velké množství drobných a lesklých semen.
Čeleď:Campanulaceae - zvonkovité

Původ: Rostlina pochází z Číny, Japonska, Indie a jihovýchodní Asie. Její pěstování v našich klimatických podmínkách je možné.

Pěstování: Semena je třeba vysévat nejpozději počátkem dubna do vytápěného skleníku, ale v květnu kolem „zmrzlých“ lze výsev provádět i venku. Sazenice přetrháváme, pikýrujeme a přesazujeme do sponu asi 150x250mm. Půda by měla být dostatečně propustná a zásobená živinami. Vyšší hmotnosti kořenů bylo dosaženo ve volné půdě než při pěstování ve foliovém krytu. V počátečním období po přesazení a na konci vegetace rostlinám výrazně škodí nadbytek vláhy. V prvním roce rostliny vytvářejí málo nadzemní hmoty a zpravidla ani nekvetou. Teprve v dalším roce je třeba připravit jim jednoduché opory, po kterých by se mohla rostlina pnout. Rostliny určené k produkci semen je třeba umístit do pěstitelského zařízení, např. do foliovníku, jinak by semena nedozrála. Kořeny je však možné sbírat už jednoleté, protože otázka jejich přezimování není ještě zcela vyřešena. Proto je vhodné kořeny určené k dalšímu pěstování raději hned po prvních mrazících vyrýpnout ze země a uskladnit ve sklepě v pískovém záhonu, podobně jako uschováváme v domácnostech kořenovou zeleninu. Při použití kořenů k léčivým účelům je nejprve zbavíme zeminy a dobře omyjeme. Kořeny potom sušíme nebo rozřežeme nerezovým nožem nadrobno a zalijeme 65% etanolem pro přípravu tinktury.

Sklizeň: Užívá se kořen, sbíraný z jednoletých nebo starších rostlin.

Použití: Obsahuje saponiny, slizy, pryskyřice, vitaminy, minerální látky, organické kyseliny, třísloviny a řadu látek dosud polně nedefinovaných.
Výrazně ovlivňuje astma a horečnaté stavy, zlepšuje libido i potenci u obou pohlaví, celkově stimuluje a posiluje, přitom ale prohlubuje spánek. Léčí záněty střev a ledvin, příznivě ovlivňuje diabetes II. Typu. Zvyšuje počet červených a snižuje počet bílých krvinek. Zvyšuje krevní tlak. Má také poměrně velký účinek protinádorový.
V tradičním čínském lékařství se využívá i naťová droga, a to ke zlepšení trávení, ke zvýšení odolnosti organismu, k povzbuzení krevního oběhu a k celkovému zvýšení vitality.
Nejvhodnější lékovou formou je tinktura. Dětem podáváme tolik kapek, kolik jim je let, dospělých tolik kapek, kolik váží kilogramů, v několika dílčích dávkách. Je možné podávat i nálev, připravovaný běžným způsobem.
Kořenovou drogu podáváme především formou tinktury, drogu naťovou pak formou nálevu. Při použití čajové formy dáváme přednost vmíchávání drogy do směsí.
Nejsou známy žádné vážnější vedlejší účinky ani kontraindikace. Relativní kontraindikací je velmi vysoký krevní tlak. V těhotenství a při kojení raději drogu nepodáváme.
Homeopatické prostředky vyráběné z této drogy, nejsou u nás obvyklé, ale právě pro relativně malou dostupnost jsou vhodné. Surovinou pro základní esenci je kořen, kopaný na konci vegetativního období, nejlépe v září. Užívá se téměř stejně jako v alopatii, speciální účinek má droga listová, která se dá také homeopaticky zpracovávat, a to především na zažívací orgány, zejména jícen a kardii. Za zvláštní účinek můžeme považovat zlepšení krevního oběhu v mozkové sféře.

35