Kotvičník

Semínka kotvičníku máme v prodeji celoročně. 
Rostliny kotvičníku prodáváme od konce dubna do července.
Kotvičníková nať ze sklizně srpen 2023 je už v prodeji.

16. Vitánie snodárná

Vitánie snodárná, Ašvaganda

50 Kč

Withania somnifera.
Vitánie snodárná
svými účinky je velice podobná ženšenu, který je v čínské medicíně hojně využíván např. pro zlepšení libida, snížení únavy, nervozity, psychických problémů, zvýšení koncentrace a paměti, potlačení bolestí hlavy a regeneraci po dlouhodobých onemocněních.

Dostupnost: v prodeji

Množství

Withania somnifera

Ashwagandha (Ašvagandha); Indian ginseng (Indický ženšen); Winter cherry (Zimní třešeň), Indian ginseng, Winter cherry, Ajagandha, Kanaje Hindi, Amukkuram in Malayalam.

Withania somnifera, označovaná též jako indický ženšen, vitánie či ašvagandha je léčivá rostlina pocházející z Indie, ale také z Afriky či oblasti Středomoří. Její účinky, jak již název napovídá, jsou přirovnávány k účinkům ženšenu. Látky v této rostlině obsažené jsou podobné látkám, které obsahuje ženšen pravý (panax ginseng). Droga obsahuje především alkaloidy (dusíkaté látky, se silným účinkem na organismus). Většinou tvoří soli s organickými kyselinami (tropin, pseudotropin, anaferin, somniferin a withanin), fytosteroly (withanolidy), aminokyseliny (glutamová, asparagová, glycin), hentriacontan a další. Droga vykazuje značné spasmolytické účinky: látka uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva účinky na hladké svalstvo. Dále působí protistresově a upravuje krevní tlak. Withanolidy působí kladné imunostimulační účinky na aktivitu kostní dřeně. Alkaloid somniferin má sedativní účinky.Řadíme ji mezi adaptogenní rostliny - pomáhá zlepšovat náladu, imunitu, ale i snižovat množství špatného cholesterolu a cukru v krvi. Droga se používá jako sedativum a zlepšuje paměť. Dále se užívá při infekčních onemocněních pro svůj protizánětlivý, antivirový a baktericidní účinek. Má užití při rekonvalescencích po těžkých nemocích, při fyzickém a duševním vyčerpání a nespavosti. Dále se používá i ve směsích pro své adaptogenní účinky, zvyšující nespecifickou odolnost vůči negativním vnitřním i vnějším vlivům účinky.Někteří léčitelé tuto bylinu doporučují jako doplněk při onkologické léčbě. Z dalších uváděných účinků jsou to účinky protizánětlivé a pomoc při nemocech žaludečního traktu. Některé zdroje jí přisuzují afrodiziakální účinky. Z rostliny se užívají kořeny a listy. Usuší se a připravuje se z nich odvar. Při vážnějších zdravotních problémech je třeba se poradit s ošetřujícím lékařem. Tuto bylinu nesmí užívat těhotné a kojící ženy.

96